Проф. Константинов: Има разлика между заявен и реален глас на изборите

09:40, 07 ное 19 25 2751 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Не разполагам с факти, които да предполагат касиране на изборите в София. Феноменът сигурно ще влезе в учебниците. Част от хората, които бяха гласували за Мая Манолова, сигурно са казали, че са гласували за Йорданка Фандъкова. Има разлика 5% между заявен и реален глас, коментира бившият зам.-председател на ЦИК проф. Михаил Константинов пред bTV по повод исканото касиране на вота от щаба на кандидата за кмет на София Мая Манолова.

Социолозите наричат това непрестижен вот (когато човек гласува реално за една политическа сила, но не смее да си признае ), каза Константинов.

ЦИК признаха, че са отчели 100 000 несъществуващи избиратели на първия тур.

В София има два списъка - хората, които могат да гласуват на парламентарни и президентски избори, другите - за местни. Махнати са избиратели, чиито настоящ адрес е в чужбина. За местните избори право на глас имат 6,2 млн. избиратели, а 5,8 млн. са реалните избиратели. Нашата избирателна активност е сбъркана с 5-6%, обясни още Константинов.

Младен Маринов: Изборите минаха в динамична обстановка

 

За упрека, че в дадени секции има огромен брой гласове само за единия кандидат, проф. Константинов беше категоричен, че не може да се говори без доказателства.

"Чист расизъм е да твърдите, че хората с определен етнос, които гласуват за даден кандидат и това са купени гласове. Докато не се докаже, че конкретни хора са си продали гласа, не може да докажете. Защо нашите НПО-та не скочиха за това явно расистко обвинение", запита Константинов, визирайки изнесените данни, че в определени райони на София била подкрепена само Фандъкова.

Относно съмнението, че някой е подменил химикалката в тъмната стаичка в село Копривлен и така много бюлетини са станали недействителни заради изчезващото мастило по тях, Константинов каза, че е напълно възможно да е подменена.

"Ако има манипулация, тя е в посока да се срине доверието в изборния процес - да се провалят изборите. Тези бюлетини се броят за недействителен глас", каза дългогодишният изборен наблюдател в коментар на репортаж за протест на хората от село Копривлен.

18 са исканията за касиране на местните избори

 

Общият брой на недействителните гласове на първи тур е 661 000. Гласовете са много повече от 3 млн., каза Константинов. Броят на гласоподавателите е 7 700 000 като разделите се получава 8,5 % - това не е европейска норма, африкански процент е, обобщи той.

Според Константинов трябва да се направи анализ за този висок процент недействителни бюлетини с преференции. "За общински съветници недействителните бюлетини са 15%, а за всички останали са 4%. Може да се направи извод, че всички гласоподаватели много лошо гласуват за общински съветници. Искам да се отворят чувалите", каза Константинов.

Едната хипотеза за високия брой недействителни гласове е, че гласоподавателите са отбелязали преференция, а не са отбелязали партия. Другата - подценява се ролята на общинския съвет, масово е явлението.

През 2015 г. на изборите има същият процент недействителни бюлетини за общински съветник, а само 4-5% са недействителните гласове за кмет. През 2011 г. без преференции процентът недействителни гласове е 6 - недопустимо е гласът на всеки българин за общински съветник да е недействителен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама