Люксембург подкрепя България за Шенген

13:27, 07 ное 19 / Политика 25 1850 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Люксембург подкрепя България за Шенген, потвърди министърът на външните работи Жан Аселборн след разговор с българския си колега Екатерина Захариева.

На среща в София двамата обсъдиха следващия бюджет на Европейския съюз, излизането на Великобритания и европейската перспектива на Западните Балкани, съобщи БНР. 

Бойко Борисов към Жан Аселборн: България предлага добри възможности за стратегически инвестиции

Люксембург ще направи всичко по силите си, така че през следващите години България да стане член на Шенгенското пространство. Очевидно е, че трябва да направим тази стъпка в ЕС. Ако не го направим, ще дискриминираме страната ви. Европа направи голяма грешка на последния Европейски съвет, че не се съгласи да започне преговори със Северна Македония и Албания. Това не е добре“, коментира външният министър.

Акцент в разговора е било бъдещето на Европа. Вицепремиерът Екатерина Захариева посочи: „Установихме, че между България и Люксембург има над 90% припокриване на важните теми за ЕС, като климат, дигитален пазар, сближаване и намаляване на различията между различните части на Европа, добросъседство. В България един от най-големите инвеститори всъщност е Люксембург“.

В рамките на посещението си у нас Аселборн ще се срещне и с президента Румен Радев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама