Откриха стотици бутилки с алкохол в потънал кораб от Първата световна война

19:40, 07 ное 19 / Любопитно 25 2859 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шведски екип откри стотици бутилки с алкохол в останките на кораб, потънал по време на Първата световна война в Балтийско море.

„Оушън X“, група, специализирана в спасяването на алкохол от корабокрушения, заяви, че тества бутилките от товар, който пътува за Русия, за да провери дали все още са годни за пиене, пише БГНЕС.

Групата е извадила 600 бутилки коняк и 300 бутилки Бенедиктин - билков ликьор - на брега, на 22 октомври, след като ги откри в останките на „Кирос“, потопен от немска подводница през 1917 г.

Бутилките с коняк, произведени от вече несъществуващите дестилатори „De Haartman“ и ликьорът се тестват в лаборатория.

"Условията в Прибалтика са много подходящи за съхранение на този вид напитки, защото е тъмно и много студено", заяви Петер Линдберг, който ръководи експедицията.

Линдберг казва, че неговата група е намирала останките му преди близо 20 години, но е загубила позицията им, откривайки я много години по-късно.

Линдберг и неговият екип са оптимистични, че бутилките са годни, тъй като все още има слой въздух между тапата и спиртните напитки вътре, а много от бутилките с коняк са запечатани с тънък слой калай.

"Стойността на тези бутилки тепърва ще се определя, тъй като конякът е от марка, която не съществува днес", казва Линдберг.

Той се надява, че спиртните напитки могат да бъдат продадени от международни аукционни къщи, където предишни находки са минали под чука, и се надява те да получат висока цена.

"Не знам дали мога да си позволя да запазя бутилка за себе си", допълва Линдберг със съжаление.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама