Осъдиха двама фалшификатори на банкноти

10:50, 08 ное 19 25 2125 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Наказания от по 5 години и 6 месеца лишаване от свобода наложи Специализираният наказателен съд на двама участници в организирана престъпна група за производство и вкарване в обращение на неистински парични знаци (банкноти в евро, долари и левове), действала на територията на София, съобщи БГНЕС.
 
Третият от групата e признал вината си още след задържането му и е сключил споразумение за условно наказание преди внасянето на обвинителния акт в съда. Досъдебното производство е образувано в Софийската градска прокуратура, като през 2015 г. в Специализирания наказателен съд е внесен обвинителен акт. По решение на съда материалите са върнати на Специализираната прокуратура за доразследване. След прецизиране на обвиненията двамата обвиняеми от групата са предадени на съд на 17 май 2018 г.

Доказателствата по делото сочат, че групата организирала отпечатването на неистински банкноти в наети помещения в сграда на столичната улица "Цар Самуил". Там е намерена и иззета компютърна и печатарска техника, както и консумативи, необходими за пълния цикъл на производството на фалшификати. По време на извършените действия по разследването са намерени иззети 1136 готови неистински доларови банкноти в копюри от по 50 и 100 долара, както и стотици заготовки (отпечатъци) на еврови и доларови банкноти в различна степен на завършеност.

По делото е доказано, че сред готовите доларови банкноти имало такива с еднакви серии и номера. В някои от случаите "близнаци" се оказвали по 3-4 фалшиви банкноти, а в други - по 40-50.
Присъдата на Специализирания наказателен съд не е окончателна и може да бъде обжалвана.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама