Президентът спря Гешев: Политическите реакции

10:37, 08 ное 19 / Политика 25 2289 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Президентът Румен Радев обяви, че няма да подпише указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор и върна предложението на ВСС. В парламента темата коментираха от ГЕРБ, БСП, ВМРО и ДПС, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

От ГЕРБ заявиха, че оттук нататък „всичко е в ръцете на ВСС“. Красимир Ципов посочи: „Добре е да напомним, че в основата на реформата в Конституцията и Закона за съдебната власт бяха тези, които протестират срещу избора на новия главен прокурор- визирам „Демократична България““. „Правителството да предложи кандидат е законова възможност, не задължение и ангажимент. Министърът на правосъдието и премиерът казаха, че ако бяхме упражнили такова правомощие щяха да възникнат много въпроси“, каза той и допълни, че колкото по- малко политиците приказват по процедурата, толкова по- добре.

От БСП остават на позицията си, че „състезание с един участник, не е истинско състезание“. „Единственият човек, който можеше да осигури истинско състезание е премиерът Борисов. По закон предложения се правят или от прокурорите, или от правителството“, подчерта лидерът Корнелия Нинова. „Не си позволяваме да даваме съвети на президента, той изпълни конституционната възможност, която му е дадена“, коментира тя и уточни, че вижда конституционни мотиви в това решение, а не политически. Според Нинова тежките зависимости на Борисов не са му позволили да прояви смелостта да предложи кандидат. Корнелия Нинова призова другите партии да не упражняват натиск върху ВСС.  

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов посочи, че да не подпише указа е част от правомощията на президента. "Така е преценил, така е направил", коментира той. "Не мисля, че трябва да се драматизира излишно", изтъкна лидерът на партията. Според него ВСС ще потвърди решението си от предишния път. 

От ДПС бяха категорични, че политици, народни представители и политически партии не трябва да коментират темата. „Ние сме извън цялата процедура. Независимата съдебна система избира главен прокурор. Президентът подписва или не подписва указ“, заяви Хамид Хамид. „Всеки коментар от всеки политик докато не е завършила процедурата е начин на влияние“, изтъкна той.

Междувременно министърът на вътрешните работи Младен Маринов също коментира изказването на държавния глава, който обърна особено внимание на подкрепата за кандидатурата на Гешев, която институциите и структурите на МВР са изразили. По думите му това е нормално, тъй като полицията и прокуратурата работят заедно. "По отношение на подкрепата, която структури на МВР изразиха към господин Иван Гешев, мисля, че няма нищо по-естествено от това хората, които работят ежедневно с прокуратурата и конкретно с Иван Гешев, да го подкрепят и мисля, че това не е престъпление, дори не е и противоправно. Така че всеки, който е преценил, че иска да изрази своята подкрепа, както и тези, които изразяват своя протест, имат право да го направят".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама