Денят накратко - 8 ноември

19:00, 08 ное 19 25 2514 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Какви са политическите реакции, след като Радев върна предложението за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор; какво каза Макрон, за да засегне Босна и Херцеговина... и още:

***

Президентът спря Гешев: Политическите реакции

Президентът Румен Радев обяви, че няма да подпише указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор и върна предложението на ВСС. В парламента темата коментираха от ГЕРБ, БСП, ВМРО и ДПС. 

От ГЕРБ заявиха, че оттук нататък „всичко е в ръцете на ВСС“. От БСП остават на позицията си, че „състезание с един участник, не е истинско състезание“.Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов посочи, че да не подпише указа е част от правомощията на президента: "Така е преценил, така е направил". От ДПС бяха категорични, че политици, народни представители и политически партии не трябва да коментират темата. Междувременнно министърът на вътрешните работи Младен Маринов също коментира изказването на държавния глава: "По отношение на подкрепата, която структури на МВР изразиха към господин Иван Гешев, мисля, че няма нищо по-естествено от това хората, които работят ежедневно с прокуратурата и конкретно с Иван Гешев, да го подкрепят и мисля, че това не е престъпление, дори не е и противоправно". 

Иван Гешев от своя страна обяви: ''Изборът ми е професионален, а не политически''. ''Президентът е в правото си- изпълни Конституцията", заяви Гешев. Във връзка с критиките на държавния глава, че е единствената кандидатура за поста главен прокурор, Гешев попита: "Бях сам кандидат и за шеф на Специализираната прокуратура. И, проблем ли беше?“

От ВСС дадоха ясно да се разбере, че вероятно просто ще прегласуват Гешев и, ако го изберат, Радев ще е длъжен да подпише указа. „На ход сега е ВСС”, допълни Радев.

Отказът на Радев да назначи Гешев не подмина и световните медии. "Ню Йорк Таймс", "Вашингтон поуст", "Евронюз" и "Ройтерс" коментираха случая.

***

Освободиха от парламента избраните за кметове

След втория тур на местните избори шестима депутати ще напуснат парламента, за да станат кметове. Четирима са от БСП, по един от ГЕРБ и ВМРО. Пенчо Милков тръгва към Русе, Данчо Бояджиев към Разград, Станислав Владимиров към Перник, а Йордан Младенов към Пещера. Анелия Клисарова също вече няма да бъде депутат, въпреки че остана трета в битката за кметското място във Варна. Прекратени бяха правомощията и на Христо Грудев от ГЕРБ, който бе избран за кмет на Асеновград.

Междувременно стана ясно, че тази нощ в Борован е запален недвижим имот на общински съветник от БСП след продължителни заплахи да не присъства на днешната сесия, на която се избира председател на Общинския съвет. Това обяви депутатът от левицата Иван Иванов пред журналисти в парламента

***

Операция на ГДБОП срещу лихвари в Павликени

Мащабна операция на ГДБОП и жандармерията се провежда в град Павликени и околностите му. Задържани са членове на престъпна група, която се занимава с лихварство. До момента, по непотвърдени данни, са арестувани петима души. Членовете на бандата са се занимавали с отпускане на незаконни заеми с огромни лихви и насилствени действия спрямо длъжници.

При друга операция на полицията са задържани седем пласьори на наркотици на възраст между 21 и 45 години са били задържани в Пловдив.  Иззети са над 73,5 грама метамфетамин на кристали, множество таблетки с психоактивно вещество, амфетамин, 2 електронни везни и мобилни телефони. 

***

Полицаите празнуват

Днес е професионалният празник на полицаите. Във Facebook министър-председателят Бойко Борисов похвали униформените за успешната им борба с престъпността, контрабандата и миграцията: "Българските полицаи успешно се борят с престъпността, контрабандата, нелегалната миграция и резултатите от тяхна работа са много добри. Благодаря им и ги поздравявам за днешния професионален празник. Честит имен ден на всички именици, бъдете живи и здрави!"

Цветан Цветанов също отправи поздрави: "Честит празник на всички български полицаи! Признателност и благодарност за риска, който поемат ежедневно в служба на сигурността на всички нас! Благодаря и на техните семейства за подкрепата и търпението, което проявяват към трудната професия на полицая! Пожелавам им здраве и много успех!".

***

Mакрон засегна и Босна и Херцеговина със свое изказване

"Босна е бомба със закъснител, която цъка до Хърватия.'' Това каза в свое изявления френският президент Еманюел Макрон и предизвика Кабинетът на председателя на Председателството на Босна и Херцеговина Желко Комшич, който заяви, че ще покани френския посланик в страната Джион Русин на разговори. От Гуом ще бъде изискано да изясни възгледите на Макрон, съобщиха от кабинета на Комшич. Припомняме, че България връчи протестна нота в Париж отново заради изказване на френския президент, в което той заяви, че предпочита хора, идващи от Гвинея или от Кот Д'Ивоар, които вършат работа, пред българи или украинци с техните нелегални канали.

 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама