Акцент на деня: Страсти Гешеви

17:30, 08 ное 19 25 5661 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Две седмици, след като Висшият съдебен съвет одобри единствената кандидатура на Иван Гешев за нов главен прокурор, държавният глава Румен Радев върна указа за неговото назначаване. Основният мотив на президента е липсата на повече от една кандидатура за поста. „Очаквам истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор“, коментира той и посочи, че изборът на главен прокурор трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения и припомни. Индикация за решението си Радев даде още миналата седмица с освобождаването на Борислав Цеков като член на Правния съвет към президента, след като последният заяви, че процедурата по избор на главен прокурор е показала „високо ниво на прозрачност“.

„Действията и мотивите ми са изцяло в рамките на моите правомощия. Оттук нататък отговорността е на Висшия съдебен съвет (ВСС). Оценката за професионалните и етични качества на кандидатите и техният избор са изцяло правомощие на ВСС. Негова е и отговорността пред обществото”, коментира държавният глава пред медиите.

Новината предизвика вълна от политически коментари и реакции у нас, но отекна и извън нашите граници.

Още преди Радев да обяви решението си обаче от ВСС вече дадоха заявка, че ще препотвърдят кандидатурата на Гешев. При този сценарий Радев ще бъде принуден да се съобрази с повторното решение на ВСС, тъй като така повелява Конституцията.

Самият Гешев заяви, че изборът му е професионален, а не политически и добави, че Румен Радев е в правото си да върне указа за назначаването му. На критиките, че е единствен кандидат за главен прокурор той отговори с думите, че не вижда какъв е проблемът прокурорската колегия да се обедини около една кандидатура, след като законът дава такава възможност.

Настоящият главен прокурор Сотир Цацаров коментира, че на този етап на процедурата няма възможност за издигане на нови кандидатури. Той обясни, че след като държавният глава е върнал указа, предстои да се проведе заседание на Висшия съдебен съвет. На него магистратите трябва или да подкрепят с поне 17 гласа Гешев и да се пристъпи към неговото назначаване или предстои започването на нова процедура по избор на нов главен прокурор.

Връщането на кандидатурата на ВСС за главен прокурор не е прецедент в най-новата българска история. До този момент един държавен глава - Петър Стоянов, се е възползвал от това си право и е върнал кандидатурата на Бойко Рашков, а новият ВСС е избрал за главен прокурор Никола Филчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама