Германският президент: Свободата на Европа е заслуга на Унгария, Полша, Чехия и Словакия

15:50, 09 ное 19 / Свят 25 2005 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на Германия отбеляза 30 години от падането на Берлинската стена на церемония в присъствието на канцлерката Ангела Меркел и държавните глави на Полша, Унгария, Чехия и Словакия, съобщават Ройтерс и ТАСС.

Меркел: 30 години след падането на Берлинската стена разделението между Изтока и Запада все още е факт

В речта си Щайнмайер благодари на бившия лидер на СССР Михаил Горбачов, на властите на САЩ и на гражданите на страните от Вишеградската четворка за приноса им в премахването на стената, която близо три десетилетия разделяше Берлин на източна комунистическа и западна капиталистическа част. Падането й през 1989 г. беше последвано година по-късно от обединението на ФРГ и ГДР.

"Без голямата подкрепа от Вашингтон, но и без смелите и човечни решения на Михаил Горбачов в Москва историята нямаше да е толкова щастлива и нещата нямаше да преминат толкова мирно. Не сме забравили това и няма да го забравим", заяви Щайнмайер на церемония при улица "Бернауер", където е съхранена част от стената.

Германският президент също заяви, че Берлинската стена е нямало да падне без подкрепата на гражданите на Будапеща, Познан, Варшава, Гданск и Краков и събитията в Прага и Братислава.

Тунел за бягство под Берлинската стена беше отворен за посетители

"Унгария, Полша, Чехия и Словакия извоюваха своята свобода и сложиха край на разделението на континента. Свободата на Европа е тяхна заслуга. Без смелостта и волята за свобода на поляците и унгарците, чехите и словаците, мирните революции в Източна Европа и обединението на Германия нямаше да са възможни", заяви Щайнмайер.

Щайнмайер обаче посочи, че падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 г. и краят на Желязната завеса между Изтока и Запада не бележат "края на историята", както твърди американския историк Франсис Фукуяма. Борбата на политическите системи продължава и бъдещето е по-неясно от всякога, заяви той.

Борисов: Днес падна Берлинската стена между България и бивша Югославия

''Ето защо Германия и европейските й съюзници трябва всеки ден да се борят за една мирна и обединена Европа и всяка страна трябва да даде своя принос в преодоляването на разногласията'', заяви Щайнмайер.

Германският президент заедно с колегите си от Полша, Унгария, Чехия и Словакия положиха рози в пролука в останките на стената.

Кулминацията на днешните чествания в Берлин ще бъде концерт довечера при Бранденбургската врата с оркестъра на Берлинската държавна капела под диригентството на Даниел Баренбойм.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама