Радан Кънев: Дълбоко сбъркана е представата ни за 30-годишния български преход

14:30, 10 ное 19 / Политика 25 2195 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Дори за краткия период, в който се занимавам с политика в Европейския парламент, си давам сметка колко дълбоко сбъркана е представата ни за 30-годишния български преход'', това каза евродепутатът Радан Кънев на форум 30 години демокрация в България, съобщи БГНЕС.

Борисов: Последните 30 години са най-хубавото нещо, което се е случило на страната ни

„Да си представяме, че България в продължение на 30 години е в преход от статичното състояние на комунистическата диктатура към мечтаното състояние на западноевропейското безметежно блаженство, е изключително погрешно и ако така си представяме политиката ние със сигурност няма да постигнем целите, защото те са изначално грешно заложени“, каза той.

Радан Кънев подчерта, че България и много други източноевропейски държави отделяме 30 години на непрекъсната преоценка на т. нар. преход.

Радев: Резултатите от дългия път към демокрация все още будят повече тревога, отколкото успокоение

„Ние празнувахме 5 години, после 10, 15, 20, преди 5 години беше четвърт век, станаха 30, хората, които като мен не са имали право да гласуват на първите демократични избори прескочиха половината от жизнения си път, но продължаваме да говорим като за някакво състояние, в което ние догонваме сякаш статичната и очакваща ни западноевропейска политика'', заяви той. 

''Всъщност в Западна Европа за тези 30 години са се случили повече преходи, отколкото в Източна Европа и за да имаме адекватни цели за близките 10, 15 години, ние трябва да си даваме сметка за това, защото ние сме в един Европейски съюз“, посочи Кънев.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама