Окончателно: За президент в Румъния ще се борят Клаус Йоханис и Виорика Дънчила

09:33, 11 ное 19 / Свят 25 1920 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Румънският президент Клаус Йоханис и бившият премиер Виорика Дънчила се класират за втория тур на президентските избори в Румъния на 24 ноември, показват неокончателните резултати от вчерашния първи кръг при преброени 99,96% от бюлетините, предава БТА. Избирателната активност е била 47,66%.

Според резултатите при преброени 99,96% от гласовете Клаус Йоханис, подкрепен от Национално-либералната партия, получава 36,65% от гласовете. Лидерката на Социалдемократическата партия и бивш премиер Виорика Дънчила е събрала 23,80 на сто, а на трето място с 13,99% се класира лидерът на третата парламентарна сила "Съюз за спасение на Румъния" Дан Барна. На четвърто място е независимият кандидат Мирча Дякону с 9,25%, който бе подкрепен от партиите Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ) и "Про Румъния".

„Никога румънците не са гласували толкова ясно и толкова категорично срещу Социалдемократическата партия и това означава огромна крачка напред за Румъния“, заяви Клаус Йоханис веднага след приключването на вота.

„Данните от екзит пола вече показват, че милиони румънци от страната и от чужбина са гласували за нашия проект, за нормална Румъния и за продължаване на процеса на промяна на Румъния към по-добро. Винаги съм вярвал в румънците и тяхното участие и участието им в наши дни е голяма радост за демокрацията в Румъния“, каза Йоханис.

Йоханис благодари на всички либерали, които гласуваха за него, но и на всички десни избиратели. Той също се опита да мобилизира избирателите си за втория тур, като каза, че битката все още не е приключила. Йоханис апелира към избирателите на Дясноцентристкия съюз, Партията на народното движение и Демократичния съюз на унгарците, опитвайки се да спечели подкрепата им за втория тур, предаде БГНЕС.

Междувременно бившият премиер Виорика Данчила също се обърна с призив за втория тур. „През следващите две седмици много румънци ще се присъединят към нас, дори и тези, които сега са имали друга алтернатива. Надявам се тези, които дадоха своя вот на други кандидати, да дойдат с нас, за да спечелят президентските избори“, каза Данчила.

Социалдемократическата партия на Данчила беше отстранена от правителството през октомври, след като управляваше Румъния в продължение на почти три години, период, белязан от противоречиви реформи в областта на правосъдието и популистки мерки (увеличения на публичните заплати и пенсии). Националнолибералната партия сформира правителство на малцинството, което беше гласувано от парламента само седмица преди първия тур на президентските избори с подкрепата на по-широка коалиция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама