Борисов: Един от големите ми грехове е, че магистралите в България са безплатни (ОБНОВЕНА)

14:20, 11 ное 19 / Политика 25 3163 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В събота по време на посещението ми в Сърбия за откриването на магистралата от българската граница до Ниш дадох интервю на Йована Йоксимович от Първа сръбска телевизия. 

Това сподели министър-председателят Бойко Борисов на страницата си в социалната мрежа "Фейсбук". Припомняме, че премиерът на официалната церемония по откриването на автомагистралния участък по Коридор №10 от българската граница до Ниш.

„Вучич беше избрал добра дата. Защото тази инфраструктура, която изграждаме, означава за България и българската икономика бърз транспорт до Западна Европа. За Сърбия – имат топлите пристанища на Черно море - Варна и Бургас, само на няколко часа по магистрала, без един светофар. Или ако завият от „Тракия” по „Марица”, до центъра на Истанбул нямат светофар, само магистрали. 

„С една дума - днес България и Сърбия завършват един процес, в който жп-линиите стават, понеже и двете държави ги обновяваме, със 180 км/час могат да се движат влаковете. Това значи товари, тирове, контейнери, могат да се качат на влака. Следващата седмица Вучич ще дойде до София, за да види колко бързо напредва и газовият „Балкански поток”’, коментира още премиерът.

„Това е един от големите ми грехове, защото магистралите в България са безплатни. Като влязат в съседните ни страни си плащат. Нямахме нито една магистрала и толкова им се радвахме, че въобще не помислихме за това. Но това не е най-големият проблем. Икономиката върви напред, толсистемата е пред пускане. Тук виждам голяма възможност балканските държави да си уеднаквим толсистемите, за да може цените на километър да са еднакви в различните държави – това много ще улесни бизнеса, транспорта, туристите ако искате”, каза Борисов.

"Предстои визита на президента Вучич в България, за да види напредъка по строителството на „Балкански поток“. Работим по идеята балканските държави да си уеднаквим толсистемите, за да може цените на километър да са еднакви в различните държави – това много ще улесни бизнеса. Нашите ГКПП са строени навремето така, че по тях да не преминават хора, а сега работим по разширяване на „Калотина“", допълни още Борисов.

По думите му, с президента Вучич обсъждат идеята там да направим бързи ленти, за да може транзитният трафик лесно да минава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама