Американски регулатор разследва кредитната карта на "Епъл"

15:58, 11 ное 19 / Свят 25 1006 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американски финансов регулатор започна разследване срещу технологичния гигант „Епъл”. Причина за това са жалби, че условията по кредитните карти, които компанията предлага, са „сексистки”, съобщи bTV.

Би Би Си пише, че „Епъл” използвала различни алгоритми, за да поставя различни лимити на банковите карти спрямо това дали ползвателите са мъже или жени. Сред оплакалите се е и съоснователят на компанията Стийв Возняк.

Финансовият департамент на Ню Йорк (DFS) вече е осъществил контакт с оператора на картите – „Голдман Сакс”. От DFS подчертаха, че всяка дискриминация, умишлена или не, е в разрез със законите на Ню Йорк.

Технологичният предприемач Дейвид Хайнемайър Хансън твърди, че кредитният лимит на неговата „Епъл” карта е бил 20 пъти по-висок от този на съпругата му, въпреки че тя имала по-добър кредитен рейтинг.

Банки и други заемодатели все повече използват технологии за машинно обучение, които режат от банковите разходи и увеличават допустимия размер на заема.

Според Хансън това е пример как алгоритмите, не само хората, дискриминират. Той също определи програмата на „Епъл” като сексистка. Освен това заяви, че след като е подал жалбата, кредитният лимит на съпругата му е бил вдигнат.

От „Голдман Сакс” обясниха пред „Блумбърг”, че кредитните решения се взимат на базата на кредитоспособността на клиентите, а не спрямо пола, расата, възрастта, сексуалната ориентация или други забранени от закона фактори.

Подобно разследване се води и срещу американския здравен гигант „Юнайтед Хелт Груп”. Твърденията са, че компанията използва алгоритми, които предпочитали бели пациенти пред цветнокожи.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама