Вицепрезидентът: Днес не ни достига демокрация

16:58, 11 ное 19 / Политика 25 2135 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес не ни достига демокрация.  Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „12+3“ на БНР във връзка с 30-годишнината от свалянето на Тодор Живков от власт. 

Демокрацията означава преди всичко качество на живот, означава свобода, изкореняване на неравенства. Това е големият разговор за България - какво да се прави през следващите 30 години… Трябва да сме будни. Демокрацията не е дадена веднъж завинаги. Тя е нещо, което трябва да браним и пазим, защото е изключително чуплива. Голямата ни грешка за тези 30 години е, че не казахме кои са нашите основни три-четири-пет приоритета и да заложим всичко на тях – от образованието до бюджетните, европейските ресурси, както направиха Чехия, Словакия, Унгария“.

Акад. Стефан Воденичаров пред ТОПНОВИНИ: Прословутият ни преход все някога ще свърши

Много неща се случиха за тези 30 години на прехода, но много неща не станаха така, както си мислехме. Днес е все още много емоционално и много рано да направим равносметка. Това са едни години, наситени с много атмосфера, с очакване, с надежда, с напрежение. За тези 30 години България се промени много. Движението ни е в правилната посока“. 

„Не трябва да гледаме само назад, не трябва да виждаме само затворените страници, а да отваряме нови“, заяви Йотова.

„С една разумна политика можем да мотивираме тези 2 млн. българи, които са зад граница, да се върнат. Факт е, че за 30 години не стигнахме онези икономически и социални стандарти, които сънародниците ни намират навън… Има какво да поработим за образа на страната ни зад граница. Има какво да направим, за да бъде стабилно законодателството ни, за да не се сменят законите веднъж или два пъти годишно“.

Йотова коментира и намерението на вицепремиера Марияна Николова да иска промени в Закона за българското гражданство, за да се облекчи режимът за влизане на работници от трети страни.

„Не знам защо тя е навързала два проблема. Темата за промяната на Закона за гражданството е на повече от година и половина. Все още няма окончателни текстове за промяна в закона. Становището на президентската администрация е, че задължителен критерий за получаване на българско гражданство по произход трябва да е познанието по български език… Най-различни хора кандидатстват за българско гражданство“.

  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама