Връщат иззетите оръжия на дружество „Традиция”

21:10, 11 ное 19 25 3809 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Историческите оръжия на дружество „Традиция”, които бяха иззети за експертиза от ГДБОП, ще бъдат върнати в най-кратки срокове, това се разбраха МВР, прокуратурата и дружеството след среща при главния прокурор, съобщи bTV. 

Бойният арсенал беше иззет при съвместна акция на службите ни с Европол за трафик на културни ценности.

56 стари оръжия и над 900 единици боеприпаси бяха иззети от седем души от управата на дружество „Традиция" при координираната акция с Европол в цялата страна под името „Пандора”. Мярката предизвика недоумение у членовете на родолюбивата организация и протест в Деня на будителите.

''Иззети са оръжия за експертизи дали попадат в обхвата на изчезнали музейни сбирки или се съхраняват неправомерно, но няма констатирано извършено престъпление'', разкри вътрешният министър Младен Маринов.

Прокуратурата заедно с МВР реши да съкрати срока за експертизата на оръжията и да ги върне на собствениците.

„Нашите институции подкрепят дружество „Традиция” като родолюбива, патриотична организация, чиято дейност може да заслужава само подкрепа и уважение”, каза главният прокурор Сотир Цацаров.

Дружество „Традиция" близо 30 години развива родолюбива дейност с възстановки на значими исторически събития в България. Използват исторически оръжия, които не подлежат на регистрация по закон, защото са произведени преди 1900 г.

„Не сме престъпници, хората ни го потвърдиха и казаха, че много държат на дейността ни и сме удовлетворени от срещата”, заяви председателят на дружество „Традиция” Огнян Маринов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама