Хасан Адемов за скандала в ТЕЛК- Пазарджик: Според закона няма конфликт на интереси

09:07, 12 ное 19 25 2038 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Според Закона за здравето няма конфликт на интереси на членовете на ТЕЛК – Пазарджик, които са освидетелствали председателите си и директора на болницата", обясни бившият социален министър и настоящ председател на социалната комисия в парламента д-р Хасан Адемов пред Нова телевизия.

По думите му в него има четири хипотези, които позволяват на лекарите в тези комисии да си направят отвод. Те обаче не касаят други членове или председател.

Бойко Борисов уволни директора на болницата в Пазарджик

Tой обясни, че по закон ТЕЛК-овете са структури към лечебни заведения и членовете им са в трудово-правни отношения с директорите им.

„В момента в България работят 74 ТЕЛК-ове, които са към държавни и общински болници. В тези комисии работят хора с призната лекарска специалност и с минимум пет години стаж. Всеки ТЕЛК има председател и поне двама членове. Te в трудово-правни отношения с директора на лечебното заведение ”, обясни д-р Адемов.

Прокуратурата в Пазарджик започва проверка за нарушения в работата на ТЕЛК

А хората, които искат да се явят на ТЕЛК в определен град трябва да имат постоянен или настоящ адрес в региона от три месеца. „Трябва да си жител или да имаш постоянен или настоящ адрес. Второ – трябва да имаш набор от документи, които ги предоставяш в регионалната картотека по медицинска експертиза към РЗИ”, каза още бившият социален министър.

Лекари в болницата в Пазарджик обмислят колективна оставка

А за да се прекратят подобни практики може да се приемат и промени в закона. „Възможно е към четирите хипотези да се добавят и тези, които станаха актуални. Всеки един народен представител може да ги внесе. Министерството на здравеопазването е в правото си да направи тези промени”, заключи Хасан Адемов.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама