Каракачанов: Трета поредна година бюджетът за отбрана нараства

09:30, 12 ное 19 / Политика 25 1898 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Трета поредна година бюджетът за отбрана и въоръжени сили нараства. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов в Сутрешния блок на БНТ. Той каза, че ако се гласува от парламента, увеличението ще бъде 2 041 000 000 лв. и това нарастване се дължи на факта не само на решението на Министерския съвет за достигане на тези 2% от БВП, както са изискванията на НАТО, а и защото в последните 30 години отбраната е била нещо подценявано.

Горанов: Бюджет 2020 е добре балансиран

"Години наред се правеха съкращения, унищожаваше се техника, разпродаваха се военни имоти и имущество и стигаме до премахването на наборната военна служба. Армията стана по-малка, нито по-добре въоръжена, нито по-модерна, нито по-заплатена. И това изоставане в годините доведе до демотивацията на хората да служат в армията", коментира той.

Каракачанов обясни за трите проекта за модернизация на армията - първият, от които приключи със сключването на сделката за купуването на изтребителите F-16 от САЩ. "Освен това има още два проекта - за модернизация на флота, до няколко дни ще са готови офертите, които ще получим, третият проект за бронирана машина за пехотата, също е в ход. Идеята е да модернизираме нашите военни сили, за да бъдат способни да защитават страната не само заради това, че НАТО го изисква. Преди да разчитаме някой друг да ни помогне, трябва да разчитаме на нашата армия."

Радев: Модернизацията на армията не е еднократен акт, а сложен процес

Министърът каза, че са предвидени средства и за възстановяване на сградния фонд, а също и ремонти на съществуващата техника. Според него този бюджет е малък, но няма как да бъдат преодолени всички пропуснати години.

"Нека хората, които пазят страната, да имат самочувствието, че служат в една модерна армия. Когато станах министър преди три години, заплатата на един военнослужещ беше 806 лв. Сега нещата се променят, с 30% ще се увеличат възнагражденията. Върви и кампанията "Бъди войник" за популяризиране на армията пред обществото. Проведохме около 36-37 събития предимно в областни градове".

Връщат казармата от 2021 година?

Каракачанов каза още, че никога няма да се откаже от наборната военна служба. "Мисля, че обществото все повече узрява за това да има наборна военна служба. Цялата кампания за премахването ѝ беше тотална грешка. Ние сме го планирали, да въведем доброволна военна служба - на първи етап тези, които желаят да получат военна подготовка, в рамките на 3,6 или 9 месеца могат да я получат. В следващия етап вече може да се мисли за връщане на наборната военна служба".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама