Пожарите в Австралия достигнаха Сидни

09:48, 12 ное 19 / Свят 25 1985 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Опустошителните австралийски пожари стигнаха на километри от центъра на Сидни. До момента пожарите са отнели живота на най-малко трима души, унищожили са стотици домове и са довели до евакуацията на хиляди жители, съобщи БГНЕС.

Властите съобщиха, че контролират избухналия пожар в едно от предградията на Сидни – най-големият град в Австралия, дом на 5 милиона души, но и че друго огнище е извън контрол.

Пожарникари са разположени в района за защита на жилищните сгради. „Пожарът се разпространява бързо. Недвижими имоти са застрашени“, съобщиха местните власти.

Министърът на извънредните ситуации на австралийския щат Нов Южен Уелс Дейвид Елиът заяви, че жителите са изправени пред „най-опасната седмица на горски пожари, които тази страна някога е виждала“, а щатският премиер Гладис Береджиклян призова жителите да спазват инструкциите на спешните служби.

Само през уикенда са изпепелени 8 500 квадратни километра гори и земеделски земи. Над 60 отделни пожара горят в двата щата Нов Южен Уелс и Куинсланд от неделя вечер.

Заради пожарите беше отменен последният кръг от сезона в Световния рали шампионат (WRC). Състезанието трябваше да се проведе тази седмица в горите около Кофс Харбър в Нов Южен Уелс, но недалеч от града гори един от големите горски пожари, с които страната се бори вече дни наред.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама