Музикаутор осъди БНР

16:25, 12 ное 19 25 2006 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Музикаутор спечели съдебния спор с Българското национално радио (БНР), което остана без музика в своя ефир в началото на 2017 г. Решение на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) от 7 ноември 2019 г. постанови, че аргументите на Музикаутор са по-силни. ВАС потвърди предходно решение на съда, с което се отменя наложената от КЗК санкция. В решението се посочва, че сдружението на автори, композитори и издатели не е нарушило закона, не е възпрепятствало стопанската дейност на БНР, а с действията и бездействията си БНР и Министерство на културата са допринесли за възникналата криза.

Допреди три години БНР заплащаше едва 1% от субсидията си за музикално съдържание, което съставляваше над 50% от неговата програма. Със сключения договор от юни 2017 г. възнагражденията за използването на авторския труд нараснаха до по-справедливи нива, посочват от сдружението на автори, композитори и издатели.

Защитата на интелектуалната собственост в ,България е труден и бавен процес. Не в тази посока бе поведението на БНР в разгара на спора. Ръководството се възползва от националния ефир, като се отразиха приоритетно позициите на БНР, но не и тези на Музикаутор. БНР включително упражни натиск върху множество автори да предоставят безвъзмездно своите произведения, се казва в съобщение от Музикаутор до медиите.

Музикаутор ще се бори подобни практики да останат в миналото. Доколко отношенията между двете организации вече са стабилни и еволюират в защита на европейските норми и ценности ще проличи, ако настоящата новина бъде обективно отразена и от националното радио, се казва още в съобщението.

До съдебния спор се стигна след като през юни 2017 г., със закъснение от шест месеца, БНР подписа договор с Музикаутор
за авторските права за музиката, която използва във всичките си програми. Спорът се породи от факта, че Музикаутор поиска увеличение на процента от субсидията и БНР да бъде третирано като частните радиостанции, с което ръководството на радиото не бе съгласно.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама