Честваме Деня на християнското семейство

08:30, 21 ное 22 25 5710 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

21 ноември е един от 12-те велики християнски празници, еднакво почитани и от православието, и от католицизма.

На този ден е въведена в храма от своите родители 3-годишната Мария - бъдещата Божия майка, родила Иисус. Това е денят, в който малките деца се въвеждат в храма. Традицията повелява цялото семейство да отиде на черква, а в дома да се съберат на празнична вечеря.

С решение на Светия Синод на Българската православна църква, от 1929 г. този празник се чества и като Ден на християнското семейство и на православната младеж.

По традиция в този ден цялото семейство се събира заедно в дома на родителите. Приготвят се много лакомства за децата. На постещите им е разрешено да ядат риба. Според поверието, трапезата не се прибира защото Богородица влиза, за да хапне и благослови семейството. За дома се купува нещо, което е с капак за да не избяга семейното щастие, здраве и благополучие.

На този ден децата са придръжени от родители си в църквата. Според поверието, ако те са представени пред Бога, ще растат благочестиво в послушание към родителите си и чистота на нравите си.

Според народните традиции на този празник българите гадаят какво ще бъде времето през следващата година. Ако е слънчево и топло, зимата ще е люта, а лятото сухо. Ако вали сняг или дъжд, зимата ще бъде снежна, лятото дъждовно и реколтата - богата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама