Акцент на деня: Код "червено" в Италия

17:30, 13 ное 19 25 5818 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Бури и наводнения връхлетяха водещи туристически дестинации в Италия - Венеция, Матера, Пулия и Капри. Службата за гражданска защита обяви код "червено" в южните райони на Калабрия и остров Сицилия. В региона на Пулия е идентифициран код „оранжево“, а в други 10 италиански региона е „жълт“.

По информация на българското посолство в Рим ситуацията е критична в редица области в страната. Училищата са затворени, прекъснати са пътища.

От МВнР препоръчват на българските граждани, пребиваващи в Италия или пътуващи за страната, да следят информациите за актуалната ситуация и по възможност да избягват засегнатите райони и най-вече Венеция и околностите.

Градът на каналите беше залят при безпрецедентното за последните 53 години покачване на нивото на водата във Венецианската лагуна от 187 см. Пораженията след обилните валежи в града са тежки – освен потънали и изтласкани лодки до бреговете, водата е навлязла и вътре в базиликата „Сан Марко“. Съобщава се за два смъртни случая на остров Пелестрина.

Обстановката се влоши от бурния вятър с пориви до 113 км/ч. снощи и от проливния дъжд. 80% от града се оказа наводнен, включително централния площад "Сан Марко" и едноименната базилика. Кметът на града Луиджи Бруняро написа в Тwitter, че Венеция се нуждае от помощта на всички, за да се справи с онова, което е ясна последица от климатичните промени.

Високата вода е характерна за Венеция. Градът е разположен на няколко острова в лагуна в Адриатическо море. 

Стихията в Италия порази и древния град Матера, обявен за Европейска столица на културата за 2019 г. Съседен на него град е претърпял торнадо, вследствие на което има 50 намеси на пожарни отряди поради падането на дървета и електрически стълбове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама