Започват Коледните пости

06:30, 15 ное 19 / Общество 25 1807 Topnovini
1

От днес започва постът преди празника Рождество Христово. Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - Божия син. Целта на въздържанието е всеки да се самоусъвършенства и да стане по-добър.

Постът е 40-дневен и завършва на 24 декември - Бъдни вечер. Той е втори по своята продължителност след Великия пост, но не е така строг.

През Коледните пости не трябва да се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино може да се употребяват - без сряда и петък. През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна. През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се разрешават безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.), които също се приемат за постни храни. Традиционно на 21 ноември - Въведение Богородично, и на 6 декември - Никулден, се консумира и риба.

За болни, бременни и кърмачки постът е значително облекчен, тъй като самото им състояние се приема в някаква степен духовен подвиг, изискващ себеограничение.

От началото на Коледните пости до празника Въведение Богородично, който се отбелязва на 21 ноември, както и от Игнажден - 20 декември, до Богоявление, Йордановден - 6 януари.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как се предпазвате от грипа?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 46 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.