Откритие на млад български учен помага в борбата с морбили

11:40, 14 ное 19 / Култура и наука 25 1634 Topnovini
Снимка: Sanger Institute

Откритие на млад български учен е в помощ на световната наука в борбата с морбили. Велислава Петрова доказа, че вирусът изтрива паметта на имунната система система и я връща в състоянието на новородено.

„От много години се знае, че вирусът на морбили може да инфектира имунната ни система, но не се знае защо това се случва по начин, по който след това сме податливи към други заболявания. И всъщност вирусът на морбили е един от най-инфекциозните, една от най-големите заплахи за човечеството преди да е изработена ваксина срещу него”, казва генетикът пред bTV.

Откритието е плод на 5-годишен труд. То доказва, че вирусът въздейства на две нива – изтрива имунната памет и ограничава способността ѝ да разпознава нови инфекции. За да обясни по-образно откритието си, ученият сравнява начина, по който работи имунната система с въвеждането на номера в мобилния телефон.

„По същият начин имунната ни система си запазва като история различните видове заболявания, които сме видели. Това, което вирусът на морбили прави е, че изтрива имунната ни памет. Т.е. изтрива всички тези номера, които сме си запазили в телефона си все едно и все едно сме си счупили екрана и способността ни да се обадим на нови хора и да наберем нов номер всъщност е ограничена”, обяснява Велислава Петрова.

Вирусът на морбили предизвиква имунна амнезия като инфектира клетките на имунната система. Тялото ни разпознава, че те са инфектирани и започва да ги унищожава. Учените обаче намират отражение и върху други имунни клетки, които не са отговорни за имунната памет. А такива, които могат да разпознават нови инфекции.

Петрова защитава докторантурата си през 2017 г. След това печели стипендия на ректора на Кеймбридж  в сферата на глобалното здраве. Работи по проект за доставяне на мобилни лаборатории за тестване на различни инфекции в отдалечение региони на Африка. От октомври работи по проект на Програмата на ООН за борба с ХИВ и СПИН, чиято цел да е помогне за развитие на устойчиво здравеопазване в Африка.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!