"Съсипаха я тази държава" - любима фраза на 3/4 от българите

11:49, 14 ное 19 25 2640 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

74% от българите са съгласни с превърналата се в крилата фраза в социалните медии „Съсипаха я тази държава“.  Близо три четвърти от пълнолетните българи споделят популярната (само)иронична фраза. Това показват данни от проучване на „Галъп интернешънъл“ за отношението на българите към крилати фрази и клишета в десетилетията след 1989 г., а и преди това.

По 54% смятат, че всички са маскари или че демокрацията ни е отнела много. 45% са тези, които смятат, че при Живков е било по-добре, но има и цели 33% което нямат мнение. Очаквано, на въпроси от типа „Съсипаха я тази държава“, „Всички са маскари“, „При Живков беше по-добре“ и т.н. по-умерено или пък с подчертано несъгласие реагират привържениците на управляващите. Привържениците на БСП пък са на другия полюс. Те, например, са почти съвсем съгласни, че демокрацията ни е отнела много. Показват и доста видима носталгия към времето на Живков.

Снимка: Gallup Internаtional

Почти всички са убедени, че у нас има мафия. Единственото по-сигурно от това е само, че преди доматите са били истински – за разлика от сега.

Над 70% намират, че преходът у нас всъщност не е свършил. Закономерно, колкото по-недоволен си от прехода, толкова повече смяташ, че той още не е свършил. Дяловете на хората, които са наясно, че България вече не живее в преход, са най-осезаеми сред респондентите с най-високи доходи. Дори и там обаче онези, които може би още чакат по-щастлив край на прехода, са отчетливо мнозинство.

Само 42% казват „никога няма да се оправим“. Но пък цели три четвърти споделят често чуваното самообвинение „манталитетът у нас е лош“.

По-скоро липса на ясно мнение показва и въпросът за ролята на Държавна сигурност. Неяснотата важи и за ключовата фраза „Костов е виновен“ – видима е зоната на неразбралите (37%), а 49% са съгласните. Хората от БСП са по-убедени в популярната от социалните мрежи фраза „Костов е виновен“. При ГЕРБ има доста сериозно колебание – може би защото изказванията на бившия президент Плевнелиев за Иван Костов прозвучаха чак в края на периода на това изследване.

Въпросите за миналото, както може да се очаква, показват разликите в поколенията. Новите генерации почти не знаят дали Костов, Държавна сигурност и т.н. са виновни. Естествено, младите са и най-оптимистично настроените: отчетливо не се съгласяват, че „никога няма да се оправим“.  

Представените данни са част от ежемесечната изследователска програма на „Галъп интернешънъл“.  Изследването е проведено в периода между 1 и 8 ноември сред 835 души и е представително за населението на България на възраст 18+. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Cardemepe 09:29, 14 мар 23

tadalafil cialis from india PubMed 7583547

2 mavyBully 11:36, 28 юни 23

Increases ERОІ how can i buy priligy in usa Moreover, although being reported in separate diseases or biological contexts, proteins, such as CHGA, p53 and HIF 1О±, that regulate angiogenesis also participate in the progress of NED 191

3 Abanciata 19:38, 20 фев 24

levitra duree action Pfeil E, Dobs AS

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама