СЕМ: Конфликти в БНР е имало и преди спирането на сигнала

16:05, 14 ное 19 25 2100 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Анкетната комисия по казуса „БНР“ изслуша представителите на СЕМ в парламента. От медийния регулатор заявиха, че конфликти в националната медия е имало и преди спирането на сигнала. Розита Еленова даде за пример случая с журналистката Лили Маринкова, която бе уволнена от тогавашния директор Александър Велев, но след това бе върната на работа с решение на ВКС, а генералният директор трябваше да изплати обезщетение.

Членовете на СЕМ подробно представиха хронология на събитията около спирането на сигнала. Те заявиха, че за заглушаването на „Хоризонт“ бившият генерален директор Светослав Костов е изразил две противоречиви позиции. Първоначално той е твърдял, че спирането се е налагало заради технически причини, а след това е отричал да знае за заглушаването, като е заявявал, че това е било решение на техническия директор Пламен Костов. От СЕМ заявиха, че това е и причината регулаторът да снеме доверието си от него.

В деня на заглушаването на сигнала регулаторът изпраща запитване относно ситуацията, на което бившият директор Светослав Костов е отговорил, че е имало проблеми между предавателите и се е наложило профилактика. Според членовете на СЕМ отговорът не е дал логично обяснение кое е възпрепятствало спирането на сигнала и по останалите предавателите. Защо „Христо Ботев“ е достигнала до предавателите, а „Хоризонт“ не. По информация на НУРТС е имало съгласувана профилактика само за три предавателя.

Втори опит за изслушване на КРС и СЕМ

Костов отрича да е сменян ресорът на Силвия Великова, нито да й е бил отнеман микрофонът. Силвия Великова обаче е представила документ, който гласи, че трябва да обучава журналисти в провинцията и да не води предаването си.

Последваха проверки от три институции. СЕМ наложи и две глоби на радиото. Образувани бяха две административни производства. Проверката на прокуратурата показа, че заглъхването не се дължи на технически параметри.

Според СЕМ законодателят трябва да обърне внимание на това, че новите генерални директори  на обществените медии продължават своето управление с Управителния съвет на предходния генерален директор. Такава е ситуацията и в БНТ, където Емил Кошлуков работи със стария съвет.

От КРС обясниха, че ръководството на БНР не е предоставило доказателства за съществуването на технически проблем, който да е налагал спиране на сигнала. Те също отчетоха, че „Христо Ботев“ и „Хоризонт“ използват един и същи оптичен пренос, а на 5-и септември само едната програма е била засегната. От комисията припомниха, че по закон радиото е длъжно да уведоми КРС за заглушения сигнал, но това не е било направено. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама