Кой предложи първият ден от болничния да не се плаща?

10:04, 15 ное 19 / Политика 25 1662 Биляна Иванова
1

Вчера след коалиционен съвет управляващите обявиха четири важни промени, които предлагат между двете четения на държавния бюджет. Предложенията са: вдигане на минималната пенсия на 250 лева и създаване на фонд от 70 млн. лева за нови детски градини и училища; държавата да поема таксите за детска градина на децата от маргинализираните групи, както и първият ден от болничния да не ни се плаща.

Мярката за болничния, която засяга най- много българи, предизвика силна обществена реакция. Синдикатите са в стачна готовност. Основният въпрос днес е чие е предложението.

Синдикатите са в стачна готовност срещу промяната в болничните

ГЕРБ: Предложението е на патриотите

Менда Стоянова заяви: „Коалиционните ни партньори също трябва да успяват да реализират своите обещания и мерки, предвидени в програмите им. Това определено е предложение на патриотите, защото ако беше предложение на ГЕРБ и правителството щяхте да го видите в бюджета при внасянето му от МС. Съгласихме се с мерките, макар че не са безспорни“. „Коалиционните ни партньори настояха за тези мерки. Искат да отчетат политики, които са успели да отвоюват в коалицията. За нас е важно тя да остане стабилна и правителството да довърши мандата си“, допълни тя.

„Обединени патриоти“: Предложението е на финансовия министър

Юлиан Ангелов обяви: „Не сме предлагали мярката за болничните, предложението е на финансовия министър“. „Не мога да обясня защо Менда Стоянова не го е казала точно и ясно. Това е истината“, заяви той и уточни, че патриотите са предложили само вдигането на минималната пенсия и освобождаването от такси за детските градини. Ангелов отрече да е имало пазарлък за подкрепа на предложенията на ГЕРБ в замяна на такава за тези на патриотите.

ДПС: Не може да се отнемат права на работници

Ерол Мехмед подчерта: „Категорично не приемаме аргумента на управляващата коалиция за тази мярка. За нас това е скрито увеличение на осигурителната вноска“. „Не може да се отнемат права на работници. И ако това е въпрос на контрол, да се отнася към правата на почтените трудещи се. Тук сигурно ще стане въпрос и за правата на майките с деца“, каза още той.

БСП: Решението за болничния показва безсилието на правителството

Корнелия Нинова се обърна към управляващите: „С това решение признавате безсилието на правителството да се справи със злоупотребите с болнични“. „Вместо контрол и наказания за тези, които ползват фалшиви болнични листове, наказвате изрядните работници“, заяви тя. Левицата призова работниците „да не приемат мълчаливо, че им се отнема поредното право“.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани