Вандали откраднаха бастуна от бронзовата статуя на Пенчо Славейков (ОБНОВЕНА)

14:32, 15 ное 19 25 3092 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувана: 11.02  Обновена: 14:32

Част от бронзовата статуя на Петко и Пенчо Славейкови от емблематичния площад изчезна. Синът остана без бастуна, на който се подпираше. Без него ръцете на Пенчо Славейков стоят необичайно, сключени като за молитва, предаде БГНЕС.

Вандализмът сполетя композицията на Георги Чапкънов само около шест месеца, след като бе поставена на обновения площад „Славейков“. Пейката с двамата поети бе посрещната с любов от хиляди столичани, а за туристите отново стана любимо място за снимки. Мнозина софиянци са така привързани към тази творба, че не приеха добре промяната с бронзовата сянка под пейката, матирана до блясък, припомнят от „Площад Славейков”.

Бастунът на Пенчо Славейков не за първи път става жертва на подобно отношение. Преди години хулигани го бяха огънали – от тогава на статуята не бе посягано.

''Скулптурата на Петко и Пенчо Славейкови ще бъде възстановена - вече сме поръчали изработването на нов бастун. В момента се преглеждат записите от камерите и се уточнява кога точно бастуна на Пенчо Славейков е бил откраднат. Тази година скулптурата беше реставрирана и върната на площада. Нейни автори са Георги Чапкънов и арх. Станислав Константинов'', написа във Facebook кметът на София Йорданка Фандъкова.

За възстановяването на скулптурата до 10 дни увери и заместник-кметът Тодор Чобанов, предаде БНР:

Вандалски акт, който е осъществен върху една от най-любимите творби на градското изкуство в София. Да бъде установен извършителят, да отиде в затвора, така че това е начинът да предотвратим бъдещи подобни събития. Строг контрол и присъди, ефективни, върху лицата, които си позволяват да вандализират изкуството. Тук въобще не става дума за щетата от гледна точка на метала. Става дума за това, че се посяга на любима творба на хиляди софиянци, добре позната на всички гости на града. Едно наистина важно изкуство за площада и за цялата градска среда.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама