СДС настоява да се оттегли предложението за болничните

15:13, 15 ное 19 / Политика 25 2187 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

СДС не приема за справедлива идеята да не се заплаща първият ден от болничните на работещите. Това се посочва в позиция на партията.

Според СДС решението на коалицията на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ е унизително към огромния брой българи, които не получават фалшиви болнични. "Предлаганата мярка ги прави измамници по подразбиране, което е недопустимо в едно солидарно и справедливо общество. Каква е логиката, когато не можеш да се справиш със симулантите, да наказваш наистина болните, които трябва да се лекуват и имат нужда от средства? Предложението да не се заплаща първия ден от болничния ощетява всеки, който добросъвестно си плаща осигуровките, защото той с вноските, които прави ежемесечно, покрива и периодите, в които е в болничен", се посочва в съобщението.

Кой предложи първият ден от болничния да не се плаща?

От СДС заявяват, че от години отстояват позицията си, че също толкова несправедливо е, да се товарят и работодателите. Тази мярка беше приета като временна през 2010 г., по време на кризата, но се превърна в постоянна. Тя трябва бъде отменена и болничните да се плащат изцяло от НОИ. "Възниква въпросът – докога в България ще се дават болнични единствено по усмотрение на личния или лекуващия лекар, без да е ясно за кое заболяване колко дни се полагат? Трябва да има точен регламент и точна система за контрол", посочват от партията.

СДС призовава Съвета на управляващата коалиция сериозно да преосмисли това си предложение и да го оттегли, защото е несправедливо, недалновидно и води до ненужно социално напрежение.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама