Най-странните забрани за туристите по света

21:20, 15 ное 19 / Любопитно 25 3773 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Туризмът вече не е това, което беше. За мнозина може и да звучи парадоксално, но все по-често наблюдаваме промяна в отношението към тълпите туристи не от кого да е, а от самите местни жители в най-популярните дестинации.

За тях, от една страна, туризмът осигурява поминък, но от друга - той често е свързан със замърсяване, щети за околната среда и местните културни и исторически паметници, а тълпите от пияни чужденци нерядко вдигат шум в късните часове на нощта, оставят планини от боклуци след себе си и дори се случва да повредят частна собственост.

Затова и не е изненада, че местните власти в много страни започнаха да въвеждат различни забрани за туристите, някои от които на пръв поглед може и да изглеждат доста странни, дори забавни. От уебсайт за съвети за пътувания са подбрали някои от най-любопитните забрани, които могат да ви засегнат, ако планирате екскурзия зад граница, съобщи bTV.

Жираф падна върху джип с туристи и предизвика голяма катастрофа в Африка

Италия

Местните власти в Рим забраниха сядането на прочутите Испански стълби, влизането във фонтани, както и катеренето по паметници и исторически обекти. И ако ограничаването на такъв тип поведение е разбираемо, следващата забрана определено изненадва. В град Еболи не са позволени целувките в кола. Явно местните власти са загрижени, че продължителните ласки могат да причинят закъснения за пътуващите.

Във Венеция от 2008 г. е в сила забрана за хранене на гълъбите и туристите биват глобявани със суми от 50 до 500 евро при нарушение. Друга странна забрана там е екскурзиантите да не сядат на места, които не са предназначени за тази цел, като туристическият център на площад „Сан Марко”, стъпалата на моста Риалто и др. Сред останалите забрани са къмпингуването в града, поставянето на катинари на мостове и паметници и др. Вече не е позволено и влизането на круизни кораби в центъра на града.

Испански курорт забранява на дебелите туристи да яздят магарета

Испания

В Испания е забранено шофирането с джапанки или с каквито и да било отворени обувки, както и с обувки с висок ток. Шофирането с боси крака също не е позволено.

В каталунската столица Барселона пък е забранено човек да се разхожда по плажно облекло в града.

Хавана празнува своята 500-годишнина

Франция

Една от най-странните забрани за страната на любовта е целуването на гари и перони. Навсякъде има предупредителни табели за това. Този закон всъщност е на над 100 години и има за цел да предотврати забавяне на влаковете.

Друга странна забрана е да не се поставя камък върху камък на плажа. Според местните власти строенето на каменни кули, на фона на които туристите обичат да се снимат, уврежда околната среда. Поради тази причина се наказва с глоба от 1500 евро.

Шофьорите във Франция пък не бива да забравят за правилото да носят дрегери за алкохол в превозното си средство, които да бъдат използвани при евентуална полицейска проверка.

Банско в готовност за зимния сезон

Великобритания

Ако сте в Англия, не си помисляйте да се пререждате на опашка, защото това не само ще направи лошо впечатление, а и е равнозначно на нарушаване на закона. Не е прието и да каните в дома си хора, които не познавате.

Киото забрани селфитата с гейши

Естония

Една от най-странните забрани е тази в естонската столица Талин, където е забранено да се играе шахмат по време на секс. Изглежда в миналото е имало такива хрумвания. Така че, ако сте любители на логическата игра, по-добре се въздържайте от интимности с риск да си развалите удоволствието от играта, защото можете да си навлечете неприятности със закона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама