Ивайло Калфин: Решението за първия ден на болничните е глупаво

18:30, 17 ное 19 25 2751 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Фалшивите болнични са проблем, който трябва да се адресира като такъв, а не да се товари някой с плащането на сметката за него, смята бившият вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин по bTV.

Калфин заяви, че решението да не се плаща първият деен от болничния е „глупаво” и е направено, за да се угоди на един от коалиционните партньори, което е видно и по реакциите на финансовия министър, на когото „му е все едно”.

 

Проблемът не е в размера на вноските и тяхното намаляване няма да компенсира това решение за първия неплатен ден на болничните. Истинският проблем е в злоупотребите с болнични, за което в Европа има много практики за справяне, заяви Калфин.

Първата стъпка към ликвидирането на практиката с издаването на фалшиви болнични е въвеждането на дълго отлаганата електронна здравна карта, благодарение на която ще е видно всеки къде и кога се е лекувал и на какви процедури е бил подлаган, смята бившият социален министър.

Ивайло Калфин коментира и ситуацията с така наречената „втора пенсия” и фактър, че много хора ще получават по-малко пари, отколкото ако им се плаща само една пенсия.

 

Проблемът е създаден още преди 20 години, „защото моделът за тази система беше взет от Латинска Америка”. Идеята е част от парите ти да са на лична партида, която можете да следите, но в частните пенсионни фондове не важат правилата за солидарното пенсионно осигуряване, където важи швейцарското правило и има отчитане на инфлацията, обясни Калфин.

Според него не можем да обвиним частните пенсионни фондове за ниската доходност по нашите партиди, защото „чудеса да направят не могат да постигнат висока доходност” в настоящата икономическа ситуация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама