АЕЖ: Горанов да се извини или да си ходи

08:12, 18 ное 19 25 3288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Асоциацията на европейските журналисти – България настоява министър Владислав Горанов да се извини на журналистката от БСТВ Нора Стоичкова или да си подаде оставката. 

В петък Горанов се ядоса от въпрос, зададен от журналистите, по отношения на предложените нови правила за болничните и заяви първо, че той, а не журналистите определят по кои въпроси ще се говори, а след това заплаши журналистката, че “ще им спрат парите”.

Най-малкото, което Горанов дължи за тези две реплики, е извинение. Арогантното отношение на министъра е показателно за медийния комфорт, на който разчитат управляващите и който ги е разглезил до такава степен, че да излизат от равновесие след всеки въпрос, който не влиза в плановете им.

Още един скорошен случай, говорещ за бруталния натиск, на който са подложени медиите в цялата страна, е този с варненската журналистка Елена Кирова. Тя е принудена да напусне медията, за която работи – телевизия Черно море, след като е подложена на унижение заради въпроси, които е задала на кмета на Варна Иван Портних в интервю, поръчано от телевизия Bulgaria on Air. 

Интервюто Елена Кирова никога не е излъчено, а версиите на отговорните лица във варненската и софийската телевизии, както и на ръководни лица в ГЕРБ – Варна сериозно се разминават. 

Според самата Кирова “прегрешението” й е, че е питала Портних относно публикации в израелски медии, според които негово служебно посещение в Хайфа е било прекратено след скандал, свързан с употреба на алкохол и непристойно поведение. Вторият ѝ неудобен въпрос е бил за реконструкцията на бул. “Васил Левски” в морската столица. 

От АЕЖ призовавават телевизия Bulgaria on Air да публикува в неговата цялост интервюто на Елена Кирова с Иван Портних. Изборите минаха, но обществото безспорно има интерес да научи защо тя е изгубила работата си. 

Асоциацията отбелязва още, че общинският съветник от ГЕРБ-Варна Марица Гърдева публикува във Facebook обиден коментар по адрес на журналистите, който по-късно е изтрила.

Според АЕЖ всички тези сюжети от последните дни говорят за политико-олигархичния модел, който сериозно застрашава свободата на словото в България. Едри бизнесмени, които са собственици на медии, репресират служителите си, когато последните си позволят дори на пръв поглед невинни отклонения от политиката да не се задават критични въпроси на “наши хора”, а медийната машина да се използва само за разправа с опоненти. 

ОТ АЕЖ настояват за извинение или оставка на министър Горанов и на варненската общинска съветничка Марица Гърдева и излъчване на интервюто с кмета на Варна Иван Портних по телевизия Bulgaria on Air.

Те искат още премиерът Бойко Борисов да поеме ангажимент, че натискът върху свободата на словото ще бъде преустановен и няма да толерира арогантно отношение към журналисти от  страна на членове на кабинета му или партийни функционери на ГЕРБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама