Глобиха с 10 000 лв. бившия вътрешен министър заради теч на данни

12:31, 18 ное 19 25 2124 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият министър на вътрешните работи Валентин Радев е глобен от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) с 10 000 лв. за злоупотреба с личните данни на котдивоареца с финландско гражданство Абдулай Коне. Министърът е предоставил документи за самоличност, снимки и отпечатъци на Коне на властите в Того, съобщи сайтът lex.bg.

Човек със същото име е издирван от Того чрез Интерпол. Той беше арестуван преди 2 г. във Варна, където се отдал на почивка със семейството си. 

От решението на Комисията се разбира, че първоначално санкцията е била само 1000 лв. и то за МВР, но министерството е обжалвало решението пред Административен съд София-град като неоснователно, защото не ведомството, а министърът е администратор на лични данни. Съдът е приел довода и върнал на КЗЛД преписката, а комисията завишила наказанието.

Абдулай Коне пристига в България на 30 юни 2017 г. със съпругата и трите им деца за лятна почивка във Варна, при опит да си замине котдивоарецът бил арестуван на летището. Варненският окръжен съд постановил задържане за 40 дни. Българските власти уведомили Финландия и Того за ареста, а от финландската страна отговорили, че задържаният наистина е техен гражданин и година по-рано те са поискали от Того допълнителни данни, за да разберат дали издирваният човек е същият, но не получили отговор.

Тогава вътрешното ведомство решило да копира документите на Коне, да го снима и да му вземе отпечатъци и изпратили всичките данни в Того. Африканската държава обаче така и не изпратили необходимата информация, за да се установи дали издирваният и задържаният са едно и също лице. Вместо екстрадиция Коне се върнал във Финландия.

Чужденецът подава жалба до КЗДЛ срещу МВР през септември 2017 г. и обяснява, че няма нищо общо с издирваното лице, а властите в България вместо да изискат информация от Того, незаконосъобразно и необосновано са предоставили на третата страна всичките му лични данни.

МВР оспорва жалбата и твърди, че е действало съгласно Закона за МВР. От министерството са обяснили още, че единият от вариантите за проверка на самоличност в подобни случаи е бил именно приложеният в случая с Коне – да му вземат отпечатъци и да ги пратят в Того, където да бъде направено сравнение. От КЗЛД са поискали допълнителна информация на каква нормативна база се основава тази практика, но от МВР на два пъти отказали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама