Съюзът на съдиите с критики към Иван Гешев

09:29, 19 ное 19 / Политика 25 1777 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Кандидатът за главен прокурор има избирателност в реакциите. Когато усеща, че въпросът се задава от човек, който го е подкрепил, успява да се владее, да се контролира. За съжаление не по този начин се държи, когато въпросът идва от човек, който не го подкрепя или въпросът е критичен и неприятен.'' Това заяви в студиото на "Сутрешен блок" по БНТ Емил Дечев от Съюза на съдиите в България.

Спорът е дали при връщането на решението във ВСС могат да участват и други кандидати или само този, избран при първото гласуване. Около 150 съдии са подкрепили подписката с искане да започне дисциплинарно преследване срещу избрания за главен прокурор Иван Гешев. Те смятат, че е отправил заплахи срещу члена на ВСС Атанаска Дишева и се е държал неуважително с Олга Керелска.

Президентът Румен Радев може да поиска тълкуване от Конституционния съд на разпоредба, свързана с процедурата по избор на главен прокурор.

''Той не отговаря на необходимите професионални и етични изисквания, поставени в Конституцията и Закона за съдебната власт, и в същото време процедурата по избора, макар да беше 10 часова и постоянно излъчвана, по никакъв начин не мога да я нарека прозрачна'', допълни той.

 

Още по темата:

Стотици граждани отново протестираха срещу избора на Гешев за главен прокурор

Гешев за протестите: Проблемът идва от една политико-олигархична група

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама