Денят накратко – 19 ноември

19:00, 19 ное 19 25 2971 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

ГЕРБ оглави почти всички комисии в Столичния общински съвет, Красимир Каракачанов сезира главния прокурор, КПКОНПИ с първи предложения за председател, Сухопътните войски отбелязаха годишнината си и още: 

***

Сухопътните войски отбелязаха 134-ата си годишнина

Сухопътните войски отбелязват 134 години от създаването си. По повод празника президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев и заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов участваха в тържественото честване във Военна академия „Г.С. Раковски”.

"Сухопътни войски сме първи по проведени учения и участници в тях, по участие в мисиите, при оказване помощ на населението и на още едно място сме първи - в строя на Националната гвардейска част. В другите области, особено свързани с финансирането, често не можем да се класираме и в челната тройка”, заяви генерал-майор Михаил Попов на годишнината.

***

КПКОНПИ с първи предложения за председател

Антикорупционната комисия остана без председател, след като Пламен Георгиев подаде оставка. Депутатите дадоха ход на процедурата за негов заместник на 6 ноември, а утре изтича 14-дневният срок за номинации.

Ден преди изтичането на срока, от "Воля" първи съобщиха, че предлагат за поста Симеон Найденов. Малко по-късно последва предложение и от страна на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. За нов председател на КПКОНПИ те предлагат действащия главен прокурор Сотир Цацаров.

***

Борисов инспектира строежа на "Хемус" 

Премирът Борисов провери напредъка на строителните дейности по магистрала "Хемус". Заедно с него бяха вицепремиерът Томислав Дончев и главният строителен инженер на магистралата. По повод опасенията, че се подкопава коритото на река Вит и това крие риск от екологична катастрофа, Борисов заяви, че коритото е почистено, а така опасност няма.

Относно предложението първият ден от болничния да е за сметка на работника, Борисов беше категоричен, че тази тема няма да бъде вкарвана в парламента, а болничните ще се плащат както досега, но от КТ "Подкрепа" и КНСП са категорични, че продължават подготовката на национален протест. „Взехме решение, че ще подготвяме национален протестДа се надяваме, че тези, които трябва да чуят нашите искания, ще имат уши и ще ни чуят“, каза Любка Георгиева, председател на националния стачен комитет на КТ „Подкрепа“. Тодор Капитанов от КНСБ заяви, че структурите са в готовност в края на месеца да започнат стачни действия.

***

ГЕРБ начело на почти всички комисии в Столичния общински съвет

На извънредно заседание Столичният общински съвет сформира работна група, която ще изработи проект на нов правилник за организацията и дейността на градския парламент. Срокът за изготвяне на новия правилник е до 31 декември 2019 г. На днешното си заседание общинските съветници избраха и ръководствата и членовете на постоянните комисии в СОС. Очаквано ГЕРБ и СДС имат най-много председатели на комисии – цели 12 от 14. Какви решения бяха взети още на днешното заседание, прочетете ТУК.

***

Красимир Каракачанов сезира главния прокурор

Красимир Каракачанов сезира главния прокурор за опити за създаване на македонско малцинство. Каракачанов поиска прекратяване на регистрацията на две сдружения, регистрирани в Благоевград, които имат заложени в уставите си цели и задачи, сходни със забранената у нас партия „ОМО – Илинден – ПИРИН“. Повече за мотивите на сигнала на Красимир Каракачанов – прочетете ТУК.

***

България - инвестиционна среда?

Близо 1 млрд. евро са турските инвестиции в България, а само за първото полугодие на 2019 г. турски компании са инвестирали 23 млн. евро у нас. Това стана ясно от думите на министърът на икономиката Емил Караниколов при откриването на Форум "България - инвестиционна среда". Той подчерта предимствата на България като инвестиционна дестинация и посочи, че в последните години се отбелязва стабилен икономически ръст. Ето и кои са областите, които имат потенциал за привличане на инвестиции по думите на министъра.

***

Разбита е престъпна група, изготвяла фалшиви документи и пари

Това стана ясно по време на брифинг на Специализираната прокуратура и ГДБОП. При операция, проведена на 15 ноември в София, Варна и Кюстендил, са задържани шест лица - мъж, жена, баща и дъщеря и още двама души. Открити са две работилници, в които са изготвяни фалшификатите. Групата е осъществявала своята дейност на територията на цялата страна, като е имала клиенти не само от България, а и от съседните Балкански страни.

***

Откриха труп на млад мъж в Бургас

Труп на млад мъж, прострелян в гърдите, беше открит в Бургас. Жервата е с криминално досие. Във връзка с убийството са задържани двама души – съпруг и съпруга.

***

Немският коледен дух отново завладява София

Започна изграждането на традиционния Немски Коледен базар в София. За девета поредна година той ще се намира в градската градина до Народния театър „Иван Вазов”, а откриването се очаква да бъде на 22 ноември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама