Денят накратко – 19 ноември

19:00, 19 ное 19 / Общество 25 2016 Topnovini
1

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

ГЕРБ оглави почти всички комисии в Столичния общински съвет, Красимир Каракачанов сезира главния прокурор, КПКОНПИ с първи предложения за председател, Сухопътните войски отбелязаха годишнината си и още: 

***

Сухопътните войски отбелязаха 134-ата си годишнина

Сухопътните войски отбелязват 134 години от създаването си. По повод празника президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев и заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов участваха в тържественото честване във Военна академия „Г.С. Раковски”.

"Сухопътни войски сме първи по проведени учения и участници в тях, по участие в мисиите, при оказване помощ на населението и на още едно място сме първи - в строя на Националната гвардейска част. В другите области, особено свързани с финансирането, често не можем да се класираме и в челната тройка”, заяви генерал-майор Михаил Попов на годишнината.

***

КПКОНПИ с първи предложения за председател

Антикорупционната комисия остана без председател, след като Пламен Георгиев подаде оставка. Депутатите дадоха ход на процедурата за негов заместник на 6 ноември, а утре изтича 14-дневният срок за номинации.

Ден преди изтичането на срока, от "Воля" първи съобщиха, че предлагат за поста Симеон Найденов. Малко по-късно последва предложение и от страна на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. За нов председател на КПКОНПИ те предлагат действащия главен прокурор Сотир Цацаров.

***

Борисов инспектира строежа на "Хемус" 

Премирът Борисов провери напредъка на строителните дейности по магистрала "Хемус". Заедно с него бяха вицепремиерът Томислав Дончев и главният строителен инженер на магистралата. По повод опасенията, че се подкопава коритото на река Вит и това крие риск от екологична катастрофа, Борисов заяви, че коритото е почистено, а така опасност няма.

Относно предложението първият ден от болничния да е за сметка на работника, Борисов беше категоричен, че тази тема няма да бъде вкарвана в парламента, а болничните ще се плащат както досега, но от КТ "Подкрепа" и КНСП са категорични, че продължават подготовката на национален протест. „Взехме решение, че ще подготвяме национален протестДа се надяваме, че тези, които трябва да чуят нашите искания, ще имат уши и ще ни чуят“, каза Любка Георгиева, председател на националния стачен комитет на КТ „Подкрепа“. Тодор Капитанов от КНСБ заяви, че структурите са в готовност в края на месеца да започнат стачни действия.

***

ГЕРБ начело на почти всички комисии в Столичния общински съвет

На извънредно заседание Столичният общински съвет сформира работна група, която ще изработи проект на нов правилник за организацията и дейността на градския парламент. Срокът за изготвяне на новия правилник е до 31 декември 2019 г. На днешното си заседание общинските съветници избраха и ръководствата и членовете на постоянните комисии в СОС. Очаквано ГЕРБ и СДС имат най-много председатели на комисии – цели 12 от 14. Какви решения бяха взети още на днешното заседание, прочетете ТУК.

***

Красимир Каракачанов сезира главния прокурор

Красимир Каракачанов сезира главния прокурор за опити за създаване на македонско малцинство. Каракачанов поиска прекратяване на регистрацията на две сдружения, регистрирани в Благоевград, които имат заложени в уставите си цели и задачи, сходни със забранената у нас партия „ОМО – Илинден – ПИРИН“. Повече за мотивите на сигнала на Красимир Каракачанов – прочетете ТУК.

***

България - инвестиционна среда?

Близо 1 млрд. евро са турските инвестиции в България, а само за първото полугодие на 2019 г. турски компании са инвестирали 23 млн. евро у нас. Това стана ясно от думите на министърът на икономиката Емил Караниколов при откриването на Форум "България - инвестиционна среда". Той подчерта предимствата на България като инвестиционна дестинация и посочи, че в последните години се отбелязва стабилен икономически ръст. Ето и кои са областите, които имат потенциал за привличане на инвестиции по думите на министъра.

***

Разбита е престъпна група, изготвяла фалшиви документи и пари

Това стана ясно по време на брифинг на Специализираната прокуратура и ГДБОП. При операция, проведена на 15 ноември в София, Варна и Кюстендил, са задържани шест лица - мъж, жена, баща и дъщеря и още двама души. Открити са две работилници, в които са изготвяни фалшификатите. Групата е осъществявала своята дейност на територията на цялата страна, като е имала клиенти не само от България, а и от съседните Балкански страни.

***

Откриха труп на млад мъж в Бургас

Труп на млад мъж, прострелян в гърдите, беше открит в Бургас. Жервата е с криминално досие. Във връзка с убийството са задържани двама души – съпруг и съпруга.

***

Немският коледен дух отново завладява София

Започна изграждането на традиционния Немски Коледен базар в София. За девета поредна година той ще се намира в градската градина до Народния театър „Иван Вазов”, а откриването се очаква да бъде на 22 ноември.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани