Европейският център за дуално обучение с възможности за младите

14:48, 20 ное 19 / Политика 25 2289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Тази седмица имах удоволствието да посрещна в Брюксел представители на МОН - начело със зам.-министър Таня Михайлова, РУО, директори и учители от професионални гимназии от цялата страна, с които обсъдихме дуалното образование и професионалните обучения в страната и Европа“, това каза евродепутатът и член на ЕП от групата на ЕНП/ГЕРБ Асим Адемов, съобщават от пресофиса му.

Снимка: Пресофиса на Асим Адемов

Той разказа как помагат на младежта да се ориентира професионално и какви мерки взимат, за да се преборят с неизбежния глад за кадри в страната.

Официалната визита е стартирала с посещение в Центъра за професионално обучение на франкофоните в Брюксел, където са представени възможностите за професионална специализация за ученици навършили 15 години и търсещи да научат и практикуват занаят, както и за младежи, които искат да започнат свой бизнес или работа в дадено предприятие.

В Европейския център, който е единствен в Брюксел, се обучават повече от 7000 младежи и възрастни по над 80 професии. Над 5000 от тях преминават специализирани програми за стартиране на собствен бизнес. Най-много се търсят програмите за подготовка на дигитални специалисти, брокери, строители, организатори на събития, както и професиите от отрасли като транспорт, социални услуги и хранително-вкусова индустрия. За целта освен мениджърски, те трябва да придобият и професионални умения за съответния занаят. Преподавателите в Центъра са 490, като всички са представители на бизнеса.

Снимка: Пресофиса на Асим Адемов

По време на посещението делегацията е посетила учебна кухня, цех за тестени изделия и закуски, както и лаборатории по програмиране и за изработка на шоколад. Всички обучаващи се провеждат практическа подготовка, както в Центъра, така и в местни предприятия. През първата година те прекарват два дни в обучителната организация и три във фирмата, а през втората - само по един ден в професионалния център и четири в предприятието. Една от най-коментираните практики по време на срещите беше възможността всички обучаващи се да получат възможност от 3 до 5 дни да наблюдават производствения процес във фирма, за да преценят дали искат да се занимават със съответната професия.

„Само 20% от програмата на обучаващите се преминава в теоретични курсове, а 80% - практически стаж в предприятие. Имахме възможността да обиколим центъра и различните ателиета“, заяви зам.-министър Таня Михайлова.

Втората част от визитата се е състояла в т. нар. Град на занаятите (Cité des métiers), който предлага подробна информация на всеки заинтересован гражданин за същността на различните занаяти и практически съвети за реализация в дадена сфера. В града на занаятите всеки, който търси своята професия, може да поговори с консултант и да получи съвети за своето професионално обучение и развитие.

„Посрещнахме гостите и в Европейския парламент, където им разказах за моята работа в Комисията по култура и образование“, допълни Адемов.

Снимка: Пресофиса на Асим Адемов

"Надявам се посещението да е било полезно и дискусията по темата за професионалното образование да не спира, а да се развива, за да отглеждаме целенасочени и квалифицирани европейски граждани", заяви Адемов.

В края на визитата беше демонстриран проектът "BRIC" за изграждане на еко постройки от рециклиран дървен материал. От Европейския център за дуално обучение са изградили две помещения с материал само от две дървета. В тях вече има ток и отоплителна инсталация, поставени от обучаващите се. Домакините обясниха, че предвиждат да демонтират една от постройките си и с материала от нея да изградят еко радио студио с обучителни зали по комуникации.

 

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама