Германия: Турция е ключов партньор в НАТО

15:20, 20 ное 19 / Свят 25 2205 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германският министър на външните работи Хайко Маас призова за продължаване на диалога с Турция относно антитерористична операция „Мирна пролет” в Северна Сирия.

„В наш интерес е Турция, която е ключов партньор в НАТО, да не се отдалечи от Европа”, каза Хайко Маас в интервю за новинарския портал DELFI, преди срещата на министрите на външните работи на НАТО в Брюксел, съобщава БГНЕС.

Маас подчерта ролята на НАТО като основен гарант за сигурност в Европа.

НАТО е най-успешният съюз за сигурност в историята. Той беше гарант за евроатлантическата сигурност през последните 70 години и ще продължи да бъде такъв”, заяви министърът.

Анадолската агенция припомня, че Турция стартира операция „Мирна пролет“ на 9 октомври с цел премахване на всички терористични групи от Североизточна Сирия и създаване на безопасна зона по протежение на границата, като по този начин проправи пътя за доброволното завръщане на сирийските бежанци.

Няколко от държавите-членки на НАТО, включително САЩ, Франция и Германия, разкритикуваха операцията и изразиха опасения от потенциална хуманитарна криза и нестабилност в региона.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама