Откриват изложба на православни икони в Париж

19:20, 20 ное 19 / Култура 25 2348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изложба на православни икони се открива в Българския културен институт в Париж, съобщиха от институцията.

От утре, 21 ноември, до края на декември жителите и гостите на френската столица имат възможност да разгледат изложба на съвременна православни икони в Българския културен институт в Париж. 

„Иконата - традиция и съвремие“ е новото издание на традиционната вече годишна изложба на български икони, която се организира за 10-а година от Българската православна църковна община „Св. Патриарх Евтимий Търновски“ в Париж, съвместно с Българския културен институт и под патронажа на Западно и Средноевропейския митрополит Антоний и посланика на България във Франция г-н Ангел Чолаков.

Изложбата ще представи икони, табла със стенописи и миниатюрна резба, рисунки и пластични композиции с християнска тематика и резби на преподаватели по църковни изкуства и на техни възпитаници от България и Румъния. Ще бъдат показани и част от наградените творби на Шестото международно биенале на църковните изкуства във Велико Търново.

Пред френска публика е предвидена прожекция на документалния филм на доц. д-р Миглена Прашкова, водещо име в българската иконография и реставрация.

Филмът разказва за разкритите в периода 1994–2001 г., от ръководен от нея екип, средновековни стенописи от ХI-ти - ХII-ти век в църквата „Св. Архангел Михаил“ в гр. Рила.  По покана на Църковната община в Париж, доц. д-р Михай Коман от Букурещкия университет ще разкаже интересни факти за съвременните църковни стенописи във фреско техника в Румъния.

Изложбата ще бъде отворена за посетители до 30 декември.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама