Кметът на Перник иска РЗИ да информира ежедневно за качеството на водата

08:47, 21 ное 19 25 4065 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Четвърти ден продължава водната криза в Перник и околността. В сряда стана ясно, че водата от язовир "Долна Диканя" не е годна за пиене, тъй като първата проба показва наличие на салмонела. Предстои да излезе втората проба. Така язовир "Студена" засега остава единственият източник на питейна вода за региона.

Кметът Станислав Владимиров съобщи, че е провел две срещи със заместник-министъра Николай Нанков, като е получил уверение, че в най-кратки срокове ще има общо събрание на ВиК дружеството, за да бъде назначено ново ръководство, предаде БНТ.

Очаква се парламентът да изслуша екоминистъра за водните режими

Владимиров каза още, че му предстои среща с директора на РЗИ-Перник, като ще изиска ежедневно хората да бъдат информирани за качеството на питейната вода.

"Ефектът от водния режим засега не е такъв, какъвто всички ние желаем и такъв, какъвто трябва да е по изискванията на МОСВ - да се ограничим в рамките на разход на питейна вода от язовир "Студена" в 1 млн. кубика месечно. Засега не сме в тези параметри. С допълнителни аварийни екипи, с вливането на повече вода в язовир "Студена" от Владайския канал, се надяваме да се вместим в поставените цели, за да имаме питейна вода до април месеци", обясни Владимиров.

Румен Радев: Необходими са ефективни действия за водоснабдяването в Перник

Граждани на Перник пък ще внесат подписка в МРРБ, с което ще настояват да бъде потърсена отговорност на отговорните за създалата се ситуация с водната криза.

Междувременно БНР съобщи, че прокуратура в Перник е започнала проверка във връзка с водната криза.

Проверяват се действията /или бездействието/ на ВиК-Перник и местната администрация, съобразно задълженията им по Закона за водите. Това разделение е наложително с оглед големия обем работа и информация, която следва да се събере и анализира, съобщиха от прокуратурата.

Прокуратурата се е самосезерила още преди сигнала на кмета на Перник Станислав Владимиров. Внесеният от него сигнал ще бъде присъединен към вече започналата проверка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама