Кой е виновен за кризата с водата?

10:36, 21 ное 19 25 4261 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и зам.-регионалният министър Николай Нанков дойдоха в Народното събрание по искане на БСП, за да дадат информация относно кризата с водата в Перник, Плевен и Ловеч, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

От 18 ноември влезе в сила воден режим в Перник и околните населени места - ситуация, с каквато миньорският град не се е сблъсквал от 1993 г. Около 60 000 души са засегнати от режима. Вода има само по 10 часа в денонощието - всяка сутрин  от 5.00 до 10.00 ч. и всяка вечер от 17.00 до 22.00 ч. На воден режим са и Плевен и Ловеч, а проблеми с водата има и в още 14 области.

Очаква се парламентът да изслуша екоминистъра за водните режими

Държавата обвинява ВиК Перник

Екоминистърът Нено Димов обясни, че регистрираният приток към язовир „Студена“, който е основен източник за водоснабдяване на Перник и региона, през първите 10 месеца на 2019 г. е едва 11,9 млн. куб. м., което е с 4 пъти по-малко от притока през 2018 г. – този приток се определя като много суха година. Сред мерките, които държавата е предприела, е водите да се използват приоритетно за питейно-битови нужди и да се ограничи използването им за странични неща, както и ВЕЦ „Студена“ да не работи на енергиен режим. Димов обаче подчерта, че реален контрол по използването на питейната вода по предназначение е трябвало да се осъществява от ВиК Перник.

Над 75% са водозагубите от яз."Студена". Според екоминистъра ВиК ружеството е трябвало да изготви план за осигуряване на странични източници за водоснабдяване.

От своя страна, Николай Нанков посочи, че водният режим е трябвало да бъде въведен месец по-рано. Той посочи, че МРРБ заедно с кмета и общината ще извършат експертиза, за да обсъдят кой е най-добрият режим, въпреки че държавата няма правомощия.

Нанков съобщи още, че през 2019 г. авариите във водоснабдителната система на град Перник са се увеличили двойно спрямо миналата година – за последните 10 месеца е имало над 2700 аварии поради ниските нива на яз. „Студена“, а се очакват и още.

Вода газим, жадни ходим

БСП обвинява ГЕРБ

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини за кризата десетгодишното управление на ГЕРБ и Бойко Борисов. Тя посочи, че е била шокирана, като е разбрала, че областният управител на Перник, който е от ГЕРБ, е разбрал едва вчера, че трябва да се грижи за язовирите. „Това показва какви хора назначават от ГЕРБ“, коментира Нинова.

Тя отбеляза, че е шокирана и от друго – че зам.-министърът Николай Нанков е разбрал от медиите, че освен в Перник и в  други градове има режим. „Това утвърждава вчерашната ни теза за безхаберието на ГЕРБ“, подчерта Нинова. Като трети проблем тя посочи, че държавата прехвърля вината на ВиК операторите и директорите, както и на кметовете.

Не поехте никаква отговорност за политиката на правителството към водния сектор. Сега ще вземете една-две оставки, за да потушите напрежението. Но това не решава проблема“, коментира Нинова.

Свиквайте, уважаеми хора, ще носите легени. 75% от водата се губи – изтича, защото няма подменена водопреносна мрежа и това е отговорност на правителствата на Бойко Борисов през последните 10 години. 320 хил. души вече са на режим, а вероятно ще станат и повече. За всичко е виновно безхаберното и некадърно управление последните 10 години“, коментира Нинова.

Кметът на Перник иска РЗИ да информира ежедневно за качеството на водата

Ситуацията в страната

Николай Нанков съобщи, че към момента нарушено водоснабдяване има в 17 области на страната – в 40 общини и 12 града. Засегнати от воден режим са 315 хил. души. По-големите засегнати градове са Ловеч, Плевен, Перник, Тетевен, Добрич, Котел, Омуртаг и др.

България в дългосрочен план е изправена пред сериозна криза за нормалното питейно-битово усвояване за голяма част от населението. Но полагаме усилия като строим нови язовири“, заяви зам.-регионалният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама