Борисов: Ректорът на Софийския университет и Доналд Туск също бяха единствени кандидати, пък нямаше протести

11:30, 21 ное 19 / Политика 25 5284 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Ректорът на Софийския университет беше единствен кандидат, пък нямаше протести. Доналд Туск беше единствен кандидат, пък нямаше протести. Може да ми ги припишете на мен, че аз не съм издигнал втори кандидат. Това коментира премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Загреб, където се провежда конгресът на ЕНП.

Министър-председателят посочи, че новоизбраният председател на ЕНП Доналд Туск е човек, натрупал много опит и като премиер, и като председател на Европейския съвет.

„Той е много твърд човек, а в момента на ЕНП ѝ трябва такъв лидер, за да ни води като едно семейство в следващите избори“, отбеляза Борисов.

Премиерът коментира и възможността българският еврокомисар Мария Габриел да бъде избрана днес за зам.-председател на ЕНП. „Тя заема много високо място и ако бъдат така добри да гласуват за нея и като зам.-председател, би било поредно признание за България и за нашата партия, след като Кристалина Георгиева стана президент на МВФ. Мисля, че затворихме устите на много хора.  Вчерашното съобщение на сайта на Департамента на САЩ казва всичко – то опровергава всички. Всички лъжи рано или късно биват опровергавани. Делян Добрев в Хасково показа всъщност как мислят хасковци“, посочи той.

Борисов отбеляза също, че вчера председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен е представила Мария Габриел с голям апломб и радост от факта, че работят заедно и то по „най-хубавите, модерни и важни за България теми“ – образование, младеж, спорт, културата. „Всичко, което сме искали България да получи. Видяхте радостта и ръкоплясканията на всички комисари, канцлери, премиери и президенти, които бяха тук“, добави премиерът.

Северна Македония и Албания по пътя към НАТО

Българският министър-председател отбеляза, че провел разговори с лидерите на „сестринските партии“ на ГЕРБ в Албания и Северна Македония.

„Неслучайно Мицковски каза, че ЕС и НАТО са приоритет за ВМРО-ДПМНЕ. Аз настоях това да бъде декларативно, защото за да може една страна уверено да върви по пътя към ЕС и НАТО, всички основни системни партии в тази държава трябва да са го декларирали, трябва да са го осмислили, да са го приели и антибългарската реторика, която ползват трябва не само да бъде забравена, а да са убедени, че тя не е вярна“, заяви Бойко Борисов.

Той бе категоричен, че няма да допусне на България да бъде лепнат етикета „фашистки окупатор“.

„Когато някой от Вас каже, че България е фашистки окупатор, това в България означава, че ние не трябва да ви помагаме по никакъв начин, защото ние не сме били окупатор на никой и  не трябва да се преиначава историята, коментира премиерът.

„Прочитът е на историята е такъв, какъвто историците са го казали, какъвто ние от векове сме го възприели – големи български градове се казват Гоце Делчев, Сандански – така че компромиси с тези неща няма. Ако искат да вървят напред, ясни са европейските перспективи, ценностите, които изповядваме и това е една от тях“, добави той.

Холандия и Шенген

Българският министър председател коментира и проведената среща със зам.-председателя на Групата на ЕНП в ЕП и кандидат за зам.-председател на ЕНП от Холандия Естер де Ланге и темата за Шенген.

„Ние не само сме държава-пример за справяне с миграционния поток, ние сме пример за справяне с контрабандата. Никой друг в Европа не може да се похвали така добре да се е справил и Холандия го отчита“, посочи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама