Изложба за ЦЕРН - организацията за ядрени изследвания, в която работят 120 наши учени

14:20, 21 ное 19 / Култура 25 2574 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изложба по повод 20-годишното участие на България в ЦЕРН беше открита от образователния министър Красимир Вълчев и генералният директор на организацията Фабиола Джаноти, предаде БГНЕС.

В Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) участват активно 120 наши учени. „Не можем да оценим с точност ролята на ЦЕРН. Можем да кажем обаче, че близо 40 български компании участват в ЦЕРН, други 720 учени и над 4000 ученици са посетили организацията", заяви пред журналисти министърът след откриването на изложбата.

„ЦЕРН ни казва, че фундаменталната наука трябва да бъде международна, сами не можем да направим големи пробиви. Затова и ние стимулираме паневропейските структури, участваме във все повече от тях“, допълва Вълчев.

Румен Радев: ЦЕРН е брилянтен пример за силата на съвременната наука

Според министъра най-голямата полза от участието ни в ЦЕРН е, че участваме в създаването на най-мащабния проект – Хикс бозона. За участието си страната ни плаща годишна членска вноска в размер на 3 млн. франка.

"За мен е чест да бъда на изложбата, защото партньорството ни с България е много добро", заяви пред медиите генералният директор на организацията Фабиола Джаноти. Това партньорство се развива в няколко ключови за ЦЕРН направления. Съществена роля имат редица фирми, с които си партнираме за развитието на нови технологии. Не на последно място - вашата страна от години има политическа и социална роля при формирането на съвместните инициативи по целия свят, отбеляза директорът.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама