ВКС пита Кирилов защо ВСС не е приел писмото от 170 съдии

14:24, 21 ное 19 / Политика 25 2610 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) засега няма да обсъжда писмото на над 160 съдии от цялата страна, които поискаха министърът на правосъдието Данаил Кирилов и избраният повторно за нов главен прокурор Иван Гешев да се извинят публично за свои думи и за поведението си по време на прегласуването на номинацията на 14 ноември.

Съдии: Данаил Кирилов и Иван Гешев урониха авторитета на съдебната власт

Освен това съдиите настояха с отворено писмо срещу Гешев да започне и дисциплинарно производство заради отправените заплахи към Атанаска Дишева от съдийската колегия по време на една от почивките в коридора на съдебния съвет. Преди няколко дни Гешев заяви, че няма да се извинява на хора без чувство за хумор, пише ''Дневник''.

Председателят на ВКС изпрати до министъра на правосъдието писмо с въпроса защо не е включено в дневния ред на Пленума на ВСС обръщението на над 170 български съдии, внесено в Съвета, съобщиха от пресцентъра на Върховния касационен съд.

Публикуваме пълния текст на писмото:

„След заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), проведено на 14.11.2019 г., в медиите беше разпространено обръщение, подписано от над 170 български съдии, което според публикациите е изпратено на президента на Република България, председателя на Народното събрание на Република България, министър-председателя на Република България, Висшия съдебен съвет и Инспектората към Висшия съдебен съвет.

На мой въпрос по време на провеждане на заседанието на Пленума на ВСС на 21.11.2019 г. дали обръщението е получено във Висшия съдебен съвет и защо не е в дневния ред, представляващият ВСС г-н Боян Магдалинчев отговори, че е постъпило в Съвета, но не е включено в дневния ред на Пленума, тъй като не е той човекът, който определя дневния ред, а по Конституция и закон министърът на правосъдието го утвърждава.

Поради това моля за Вашата позиция по въпроса защо цитираното обръщение не е включено за разглеждане в дневния ред на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, проведено на 21.11.2019 г.“

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама