Денят накратко - 21 ноември

19:00, 21 ное 19 25 2327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Изборът на Мария Габриел за зам.-председател на ЕНП, Цацаров като борец с корупцията, Валери Симеонов отново разплака майките и още:

***

Златното ни момиче в Европа

Избраха българския еврокомисар Мария Габриел за първи вицепрезидент на ЕНП. Тя събра най- високата подкрепа в сравнение с останалите деветима избрани за заместници на новия председател на партията Доналд Туск.

В комисията на Жан- Клод Юнкер Габриел отговаряше за цифровата икономика. Създаде първата пан-европейска програма "Цифрова Европа". Автор е на инициативата за безплатен безжичен интернет за общините в Европа- „WIFI4EU“. Габриел е създател и на първата Цифрова програма на ЕС за Западните Балкани, която доведе до намаляване на таксите за роуминг между шестте балкански страни.

Мария Габриел ще бъде вторият човек в ЕНП след новия председател Доналд Туск, който беше единствен кандидат за поста. Той наследява Жозеф Дол официално от 1 декември. Досега Туск беше на една от ключовите позиции в ЕС- председател на Европейския съвет. Мястото му ще заеме Шарл Мишел.

"Мария е изключително отговорна и работлива и съм сигурен, че ще работи добре по важните за Европа приоритети", заявява министър-председателят Бойко Борисов. 

***

Сотир за всички, всички за Сотир

Управляващите решиха съдбата на Сотир Цацаров като издигнаха кандидатурата му за шеф на Антикорупционната комисия

Официално мандатът на Сотир Цацаров начело на държавното обвинение изтича на 10 януари 2020 г., когато неговото място трябва да заеме новоизбраният Иван Гешев

Два дни след като беше номиниран от управляващите за шеф на антикорупционната комисия, Сотир Цацаров дойде в Народното събрание, за да разговаря с единствения, който даде контра – Валери Симеонов.

При посещението си Цацаров призна, че не мисли, че модел, при който единствено президентът назначава членовете на КПКОНПИ, е най-положителният и най-работещият. Той обясни, че ще предложи промени в работата на антикорупционната комисия, които имат за цел тя да бъде „събудена от състоянието, в което се намира сега“. Той подчерта, че не е негова работа да предлага промени в закона, защото това не е в правомощията на председателя.

Същевременно депутатът от БСП Драгомир Стойнев обяви, че е безспорно Сотир Цацаров е силна кандидатура за шеф на КПКОНПИ.

Кандидатите за председател на Антикорупционната комисия финално са двама – управляващите номинираха Цацаров, а партия „Воля” предлага депутата Симеон Найденов. БСП и ДПС нямат свои номинации. От ДПС обявиха, че подкрепят кандидатурата на настоящия главен прокурор.

***

Увековечиха Симеон Радев

Епохата прави своите личности, за това може би днес нямаме дипломати от ранга на Симеон Радев. Това заявиха историкът акад. Георги Марков и юристът проф. Огнян Герджиков при откриването на паметник на големия български общественик, писател, дипломат и публицист Симеон Радев. Паметникът е разположен в непосредствена близост до НДК. Творбата е изработена от скулптора Янко Бонев по проект на арх. Петър Стрясков. Тя е дарение от Обединената велика ложа на България /ОВЛБ/.

 

***

Напусна ни актьорът Васил Димитров

На 85 години ни напусна актьорът проф. Васил Димитров. Журналистът Георги Тошев съобщи скръбната вест във Facebook.

"Актьорът Васил Димитров си е отишъл тази сутрин! Беше от изчезващите, талантливи, достойни и интелигентни творци, които до последно срещах на премиери, спектакли, концерти и изложби. Служеше на изкуството и ценеше колегите си. Светъл път", пише Тошев.

***

Отново заразени хранителни стоки по магазните

Ден след като обяви, че в магазини са открити българска риба и суджук, заразени с листерия, Българската агенция за безопасност на храните уточни, че става дума за близо 60 кг пушена скумрия на шайби и 50 кг суджук. Инспекторите са успели да изтеглят от търговската мрежа 15 килограма от скумрията, а останалите 45 са продадени

***

Нека Златен век да остане само спомен

Районният кмет на „Лозенец“ настоява ДНСК да издаде заповед за премахването на незаконния „Златен век“.

Искането на новоизбрания районен кмет Константин Павлов е отправено към арх. Иван Несторов, началник на Дирекцията за национален строителен контрол и е подкрепено от становище, съдържащо правните основания за подобна мярка, както и подробен хронологичен преглед на казуса.

Строежът на "Златен век" беше спрян, тъй като според строителния контрол в него са допуснати редица нарушения, които не отговарят на получените строителни книжа.

Констатираните нарушения касаят подземните етажи – дейности, които са залегнали в проекта, но не са изпълнени. Издаденото предписание е за спиране на строежа и за отстраняване на всички допуснати отклонения по време на строителството.

***

Балканска дружба с едно наум

"България има мощно разузнавателно присъствие в Сърбия. Тя участва в шпионския център в Скопие, заедно с Хърватия."Това са само част от тежките обвинения, които отправи тази сутрин по сръбската държавна телевизия председателят на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун. В продължение на 12 минути Дрецун непрекъснато внушаваше, че България стои зад последния скандал, в който руски шпионин дава пари на висш сръбски чиновник. Поради тази причина днес се събира извънредно и Съвета по национална сигурност. 

***

Валери Симеонов е сърдит на света

Депутатите назначиха лидера на НФСБ Валери Симеонов за заместник-председател на парламента.

В знак на протест народните представители от ДПС напуснаха демонстративно залата. По-късно от партията заявиха, че с този избор кошмарът на майките на деца с увреждания е бил възнаграден от ГЕРБ и БСП.

Валери Симеонов определи като „политически“ протестите, организирани в знак на недоволство срещу избирането му за зам.-председател на Народното събрание.

Според него поведението му преди година, когато подаде оставка от поста на вицепремиер, е било достойно. „За да не влошавам и да не нося негативи на правителството, аз си подадох оставката. Няма драма в това, случаят е приключен“, посочи Симеонов.

Освен срещу критиките, Валери Симеонов недоволства и срещу назначаването на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ. Въпреки че бе обявено, че Цацаров е консенсусна номинация на ГЕРБ и "Обединени патриоти", вчера Валери Симеонов заяви, че никой не е разговарял с него и НФСБ по тази тема. Затова той покани кандидата на среща в парламента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама