Тодор Кръстев пред ТОПНОВИНИ: Ще решим проблема с местата в детските градини като разширим старата база

11:00, 22 ное 19 25 5183 Шрифт:
Виолета Иванова Автор: Виолета Иванова

Инж. Тодор Кръстев от ГЕРБ-СДС ще управлява район "Сердика" четвърти мандат, след като събра на балотажа 53.24% от гласовете на хората.

Той е роден на 29 ноември 1972 г. Висшето си образование завършва през 1996 г. във ВИХВП-Пловдив със специалност “Машинно инженерство”. По-късно завършва магистратура по финанси във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Професионалната си кариера започва НЦОВС-РЗ в Пловдив, по-късно се занимава с частен бизнес. От 2004 г. до 2007 г. е изпълнителен директор на „Улично осветление” ЕАД. От ноември 2007 г. е кмет на район Сердика.

Инж. Кръстев, гражданите ви гласуваха доверие и четвърти мандат ще сте кмет на район „Сердика“. Как се постига този резултат?

Първо искам да благодаря на всички хора, които ме подкрепиха. Тези избори бяха много трудни, защото трябваше да обясним на хората за започналите проекти и да ги убедим, че те са необходими и трябва да се случат.

С кой проект се гордеете най-много?

Район „Сердика“ е сбор от няколко квартала. Във всеки един имаме проекти, с които се гордеем.

В квартал „Бенковски“ това е канализацията. Това е един много важен проект, защото след приключването му ще можем да възстановим пътните настилки, тротоарите и околните пространства.

В квартал „Орландовци“ започнахме с ул. „Каменоделска“. Следващата стъпка е изграждането на ул. „Първа българска армия“, видеонаблюдение и ново осветление.

Във „Фондови жилища“ започнахме процедура за физкултурен салон. Надявам се до края на годината тя да приключи и да имаме избор на изпълнител, а догодина да започне строителството му.

В „Банишора“ това е изграждането на тротоарите и възстановяването на междублоковото пространство.

Във всеки един от кварталите имаме идеи в съответстие с неговата специфика и в зависимост от исканията на хората. За да може хората да ми гласуват това доверие за четвърти път, аз съм успял да стигна до по-голямата част от тях – говорим си на улицата, а не в кабинета, обикалям по обектите, когато се правят, коментираме със засегнатите хора всичко с най-малките подробности. Проектантите виждат по един начин нещата, но хората използват тези придобивки и те най-добре могат да кажата какво е необходимо, което е първостепенно и мисля, че това е най-важното.

Всички знаем за проблемите в района около Лъвов мост и Женския пазар – мигранти, проституция, незаконна търговия. Ще бъдат ли решени те и как?

Тук основната работа е на полицията. Ние сме спомагателно звено. Ако успеем да осветиме тези места и те да бъдат снабдени с камери за видеонаблюдение, мисля, че хората, които обитават тези места, ще започнат лека-полека да се отдръпват. Ако се вземат и по-крути мерки от полицията, ще изчистим района. Сами виждате, че Лъвов мост стана едно приятно място за разходка.

Видеонаблюдението се изгражда от Столична община, ние само подаваме локацията. В района около Лъвов мост, Централна гара и Централна автогара ефекта е осезаем. В „Орландовци имаме“ 23 точки, в които е монтирано видеонаблюдение.

Има проект, който предвижда бул. "Мария Луиза" да стане предимно пешеходен - от Централната гара до Лъвов мост. Цeлтa e тaзи тepитopия дa cтaнe aтpaĸтивнa зa инвecтитopи. Кога се предвижда да стартира проектът?

Проектът в момента се изработва. Това е един глобален проект, който не е свързан само с това бул. „Мария Луиза“ да стане пешеходна зона. Идеята е да може трафикът на колите да се вкара под тази пешеходна част. Същевременно включва пробив на ул. „Опълченска“, който да мине под линиите на Централна гара и да се свърже с бул. „История Славянобългарска“, за да могат да се отпушат тези територии и преминаването да не става само през Сточна гара. За да може там да няма такива задръствания, се предвижда еднопосочно преминаване по бул. „Ген. Данаил Николаев“ от двете страни. Много неприятно е да имаш кръгово движение със светофари. Това усложнява доста нещата. Така ще се облекчи и трафикът на кръговото кръстовище на Надежда.

Проектът е наистина интересен. Той трябва да мине на обществено обсъждане. Ако бъде приет ще стартира и неговото изграждане.

На територията срещу Централна гара – старата автогара, има предвидено изграждането и на концертна зала.

Но има и частна собственост, която трябва да бъде удовлетворена.

Проектът се води от главния архитект и обхваща доста голяма част от урбанизирането на София. Работим с тясно сътрудничество с тях. Надявам се до началото на другата година да има ясна визия как ще изглжда и да се пусне за обществено обсъждане.

Районът е доста тежък. Кой е най-проблемният квартал в „Сердика“?

Когато се каже „Сердика“ хората се сещат за „Орландовци“. Започнали сме изцяло да променяме квартала, като първо въведеме ред, а това става със спазване на закони. Полицията много ни помага. Предприели сме и много мерки за премахване на незаконните сгради. На 15-ти август трябваше да премахнем около 20 незаконни постройки в квартала. Много неправителствени органзации подкрепиха жителите в тези постройки. Те се намират по протежението на железопътната линия. Изцяло незаконни са, собствеността е на НКЖИ. В момента тече дело. Всички са в наша полза. На последна инстанция сме и ако всичко е наред и спечелиме тези дела, ще предприемем необходимите действия за изчистване на терена. Когато спазваме законите и прекратим злоупотребите с ток и вода, ще започнат да се променят изцяло нещата.

Кое е най-спешното, което трябва да се направи в кв.„Орландовци“?

Трябва да се довърши парка. Започнали сме подмяна на уличното осветление. Ще го подменим с лед осветеление, което ще доведе до намаляване на консумациата на енергия. Започваме с главните артерии.

Какви са проблемите в кварталите „Банишора“ и „Фондови жилища“?

Един от основните проблеми в квартал „Банишора“ са тротоарите, улиците, уличната мрежа и междублоковите пространства. Предвиждаме изграждане и на кучешки градинки. До края на годината ще довършим и паркинга зад бл. 53, който е кален и прашен. Когато се възстановяват междублоковите пространства и паркингите, спираме хората да се качват в зелените площи. Когато е мокро се сваля кал и пръст по улиците, а когато това изсъхне става прах. Така ще се намалят праховите частици. Така че искаме навсякъде, където се паркира да е или асфалтирано, или да се постави паркоелемент с тревна фуга. Това е един от основните проблеми – къде и как да се паркира. Опитваме се да намерим терени, на които с публично-частно партньорство да се изгради обществен паркинг.

Във „Фондови жилища“ проблемите са същите. Но там няма как да се направят такива паркинги, тъй като по-голямата част от земята е собственост на НКЖИ. Там няма места, на които да се застроява. Има две места, които са частни и инвеститорите имат желание да ги застроят.

Предвиждаме в квартал „Фондови жилища“ да направим фитнес на открито. Предстои изграждането му зад бл. 213 и ул. „Скопие“. Заложен е като приоритет за догодина. До него искаме да изградим и площадка за кучета.

Предвиждате ли строителството на нови детски градини в „Сердика“? Предвиждат ли се ремонти и на кои градини и училища?

Пространствата в кварталите, отредени за детски градини, почти няма. Затова предприехме мерки за разширяване на съществуващите. Първото, което искаме да направим разширяване е на 45-та детска градина с нов корпус. Успяхме да разширим дворното пространство, да обединим няколко имота и сега започва процедура по актуване на тези имоти, за да станат общинска собственост. Целта е една единствена – детско заведение.

В квартал „Банишора“ има голяма нужда от места в детските градини. Имах среща с директорите. Имат задача да помислят дали при тях има възможност за разширяване, а ние ще го проверим чисто администраивно. Но от сега имаме заявка за разширяването и на 53-та детска градина „Дядовата ръкавичка“, и на 48-ма детска градина във „Фондови жилища“.

Навсякъде почти ще опитаме да направим още един корпус, за да може да се реши проблемът с липсата на места.

Единствените училища в район „Сердика“, които са санирани изцяло, са 29-то „Кузман Шапкарев“ и 60-то основно училище "Св.св.Кирил и Методий" в кв. "Бенковски". За тази година ще се опитаме да намерим финансиране за саниране на 58-мо училище в „Орландовци“ и 14-то училище в „Банишора“. За 100-но училище във „Фондови жилища“ ще се опитаме заедно с процедурата за физкултурния салон да се направи саниране на малката сграда и нов корпус.

Целта е да станат енергийноефективни. Така ще се намали издръжката на училището, което ще доведе до освобождаване на финансови средства за подобряване на материалната база вътре, учебници, помагала, както и повишаване на учителските залпати.

Когато се разхождате из район "Сердика" какво ви харесва и какво ви дразни най-много?

И на двата въпроса отговора е хората. Хората в района са уникални. Започна да се създава това гражданско общество, което ще ни движи напред и ще играе ролята на един коректив. Харесва ми когато виждам хората да се грижат сами за околната среда и пространствата пред блока, а не се вторачват в принципа „Това е моя апартамент и от там нататък нищо не ме интересува“.

Във „Фондови жилища“, в „Банишора“ има блокове за пример - градинките се поддържат, има хора, които кандидатства за финасиране на зелени площи.

Ако хората сами започнат да се грижат за нещо, те ще го и пазят. Ще ви дам пример с 58-мо училище. Директорът е успял да убеди родителите през уикенда да изчистят училището, да боядисат заедно с децата саксиите в различни цветове. В коридорите са наредили палети, боядисали са ги и са сложили възглавници, за да се сяда. Когато децата участват с родителите си в този процес после го пазят. Това ми харесва в района.

Не ми харесва, когато видя на някоя детска площадка да се чоплят семки и после да вика общината да чисти.

Когато се пази имаме възможност да инвестираме в други проекти. В повечето случай даваме за поддържане на нещо съжествуващо, защото то е счупено след вандалска проява.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама