Захариева: София ще привика сръбския посланик за обяснение

08:35, 22 ное 19 / Политика 25 2366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сръбският посланик в България най-вероятно ще бъде извикан в Министерството на външните работи, за да даде обяснение за изказването на близък до президента Александър Вучич депутат, който отправи обвинения срещу страната ни. Това заяви външният министър Екатерина Захариева.

„Чух се с посланика ни в Белград Радко Влайков. Постоянно получаваме информация от там. Най-вероятно ще извикаме сръбския посланик на ниво директор“, каза Захариева.

Тя се надява, че казаното от Милован Дрецун, че България има мощно разузнавателно присъствие в Сърбия, е лична позиция на сръбския депутат, а не официална.

„Надявам се, че това е лично мнение на депутата, а не официална позиция. Тези нелепи обвинения по никакъв начин не отговарят на добрия дух, който съществува в отношенията между двете държави“, каза Захариева и напомни на Белград, че София е един от най-големите поддръжници на сръбската евроинтеграция.

Председателят на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун отправи вчера тежки обвинения срещу България по националната телевизия. "Искам да Ви припомня, че неотдавна аз лично съобщих публично , че в Скопие е сформиран и замаскиран разузнавателен център, където има шпиони от съседните държава като България, Хърватия, Северна Македония.... В Сърбия България има изключително мощно разузнавателно присъствие", подчерта още Милован Дрецун, който се счита за един от най-близките сътрудници на президента Вучич.

В продължение на 12 минути той непрекъснато внушаваше, че България стои зад последния скандал, в който руски шпионин дава пари на висш сръбски чиновник.

По този повод Захариева коментира, че: „На разпространеното видео не виждам български разузнавач да вербува сръбски, това го прави друга страна“.

Шпионският скандал в Сърбия доведе до извънредно заседание на Съвета за национална сигурност към президента Александър Вучич, което се проведе късно снощи. След края му той заяви, че Белград няма да промени политиката си спрямо Русия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама