Ако гласувахме днес: Слави влиза в парламента

11:15, 22 ное 19 25 2832 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над половината българи са на мнение, че няма необходимост от предсрочни парламентарни избори. Резултатите от местния вот доведоха до увеличаване на дистанцията между ГЕРБ и БСП. Партията на Слави Трифонов е четвърта политическа сила. Това са изводите от изследването на „Тренд“ на нагласите на българите спрямо основните партии и институции.  

Изследването е реализирано от „Тренд“, а източникът на финансиране е вестник „24 часа“. Проведени са 1008 преки стандартизирани интервюта „лице в лице“ с пълнолетни българи. Периодът на провеждане е 7-15 ноември. Статистическата грешка е 3.1%.

Традиционно след проведени избори, победителят получава определен бонус, който ясно личи и в електоралния въпрос през ноември. ГЕРБ продължава да държи лидерството като обществена подкрепа с 23.8%, увеличавайки дистанцията с основния си опонент – БСП (18.4%). Третата позиция се запазва от ДПС с 6.9%. Новият политически проект на Слави Трифонов „Няма такава държава“ се нарежда на четвърто място с 5.1%. ВМРО и „Демократична България“ събират подкрепа от съответно 3.4% и 3.1%.

24% от българите оценяват положително работата на парламента срещу 63%, които дават отрицателна оценка. Правителството задържа малко по-високи нива, 33% остават с положителна оценка, докато 53% са с отрицателна. За президентската институция 52% дават положителна оценка за нейната работа, а 30% отрицателна.

60% от интервюираните очакват, че правителството ще изкара пълен мандат, а само 16% заявяват, че според тях кабинетът ще завърши своя мандат предсрочно. 52% от всички запитани пък са на мнение, че не са необходими предсрочни парламентарни избори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама