Къде може да вкусите Родопски пататник под звуците на гайда ?

15:18, 22 ное 19 25 2078 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тази събота Родопите ще гостуват на фермерски пазар Пендара на Женски пазар. В столицата ще дойдат майстори на родопския пататник с рецептата, която всеки свързва с посещението си в планината на Орфей.

Специален гост на събитието ще бъде гайдарят Светльо Жилев, който ще ни зарадва с ритмите на родопската гайда!

И тази събота традиционния фермерски пазар на Женски пазар ще Ви очаква с хиляди предложения на истински плодове и зеленчуци, месо и млечни произведения, билки и българска лютеница. От 10 до 16 часа пазарът ще е отворен за посетители, а традиционната ни демонстрация на българска кухня ще бъде в 12  часа.

Този път ще ви разкажем за традициите на родопската кухня и демонстрираме как се приготвя най-известното ястие от Родопите - пататника. Една рецепта с много разновидности - колкото къщи има в Родопите, толкова и рецепти, но ние ще ви покажем как правят пататника в с. Широка лъка - на тиган, в с.Триград - в тавичка и в гр. Смолян - с точени кори.

Нашият гост, Светослав (Светльо) Жилев е активно действуващ гайдар и вокалист, изпълняващ родопски народни песни, с които е израснал, както и песни, от други краища на България, а също и джаз, рокендрол, келтски мотиви, класика. В репертоара си, има и стотици инструментали, като по-голямата част от тях, са негови авторски. Плод на неговото творчество до този момент, са 5 албума, както и уникален филм – концерт заснет в пещери, и издаден през 2013г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама