Денят накратко - 25 ноември

19:00, 25 ное 19 25 2011 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Какво ще си кажат премиерът Бойко Борисов и президентът на САЩ Доналд Тръмп след историческата им среща; два протеста блокираха столицата; задържаха жената, прегазила 10-годишното дете в Кипър... и още:

***

Историческа среща между Бойко Борисов и Доналд Тръмп

Министър-председателят Бойко Борисов е на официално посещение в САЩ, където ще се срещне с президента Доналд Тръмп. В рамките на разговора им в Белия дом, премиерът Борисов и президентът Тръмп ще обсъдят стратегическото партньорство между двете страни и развитието на двустранното сътрудничество, отбелязвайки силните и трайни отношения, които съществуват между България и САЩ.

Акцент ще бъде поставен върху начините за засилване на общите за двете страни интереси в областта на сигурността в контекста на северноатлантическото партньорство, върху енергийната диверсификация, както и върху други актуални теми. 

***

Два протеста блокираха столицата

С транспаранти с надписи „Долу ръцете от Валери“ и „Валери - смел и честен патриот“ представители на браншови организации и симпатизанти на Валери Симеонов се събраха на протест пред сградата на Народното събрание. Шепа хора излязоха на протест под надслов "Демокрация или диктатура" в защита на лидера на НФСБ Валери Симеонов, като поводът е исканата му оставка от страна на майките на деца с увреждания. Тази вечер майките на деца с увреждания организират автошествие за оставката му от поста заместник-председател на Народното събрание

В 18:30 часа от пл. ''Независимост'' към "Орлов мост" тръгна шествието "Докато има насилие, борбата продължава". Организира се по повод международния ден срещу насилието срещу жени.

***

Човешка намеса е причина за обезводняването на река Въча

Внезапното изчезване на водите на река Въча в нощните часове е причинено от човешка намесаТова обяви пловдивският областен управител Дани Каназирева след извънредна среща с представители на МОСВ, кмета на Кричим и рибарски сдружения. "Напоителни системи" ще бъдат глобени, заради обезводняването на реката. Речният дебит е бил драстично намален заради ремонтни дейности във ВЕЦ-овете нагоре по течението на реката. Това доведе до екокатастрофа в Кричим с големи количества мъртва риба в коритото на реката и до нарушаване на екосистемите и популациите от риба.

Междувременно стана ясно, че водният режим в Плевен и Ловеч е отменен. Ограничението беше въведено в средата на септември заради драстичното намаляване на водните количества, след липсата на валежи през последните месеци. Водната криза в Перник обаче продължава.

***

Софийският университет отбеляза патронния си празник

Днес Софийският университет „Св. Климент Охридски” отбеляза своя патронен празник с академично тържество. Празникът беше почетен с Божествена литургия, литийно шествие и поднасяне на венци.

''Университетът продължава да бъде на първо място в най-много професионални направления в Националната рейтингова система на висшите училища. През последните 4 години получихме нова институционална акредитация с оценка 9.61''. Това заяви ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков по повод патронния празник.

На тържеството по случай празника, ректорът обяви още, че университетът запазва позициите си в световните рейтингови класации на университетите. Герджиков обяви, че продължават да разкриват нови специалности, както и да осъвременяват съществуващите програми и учебни планове.

***

Има задържан след инцидента в Кипър, при който загина 10-годишно българче

Има задържан за катастрофата, при която загина 10-годишно българче в Кипър, това заяви посланикът на България в страната Н.Пр. Любомир Тодоров. Инцидентът се случи в кипърския град Пафос в петък следобед. „Водачката на автомобила е идентифицирана и задържана. Има много свидетели на този трагичен инцидент. Посолството положи максимални усилия и успяхме. Оттук нататък започва разследване в съответствие със законодателството. Нямам информация дали жената е избягала от местопроизшествието”, каза Тодоров.

***

Ще бъде ли приета Истанбулската конвенция от всички държави в ЕС?

ЕП ще настоява Истанбулската конвенцията да бъде приета от всички в ЕС. Предвижда се това да се случи в четвъртък. Според евродепутатите държавите, които не са ратифицирали конвенцията, следва да предприемат всички необходими законодателни и политически мерки за спирането на насилието над жените и момичетата. България е сред седемте държави, които не са я ратифицирали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама