Мистериозни звуци в облаците вероятно предвещават торнадо

08:06, 26 ное 19 / Култура 25 2943 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Неодоловим тътен, който предхожда бурите торнадо, може един ден да доведе до по-точното прогнозиране на опустошителното явление, пише вестник Гардиън. Буреносните облаци издават звуци преди формирането на торнадо. Проблемът е, че буботенето с честота под 20 херца е недоловимо за човешкото ухо.

Учените смятат, че са напреднали в областта на разчитането на този тътен и в бъдеще това ще помогне с по-голяма точност да определят кога и къде ще се формират страховитите фунии.

"Три фактора може да определят тези звуци. Трептенето на ядрото на бурята, спад на налягането и латентната топлина.", казва доктор Брайън Елбинг от щатския университет на Оклахома. За нискочестотният звук, издаван от торнадото се знае от десетилетия. Но Елбинг казва, че проблемът е бил невъзможността да се определи какво издава тътена, както и неспособността той да бъде изолиран от останалите шумове в торнадото и другите аспекти на времето.

Изследването на шума започнало по-усилено едва напоследък и експертите твърдят, че разбирането на явлението може да е много полезно, особено в хълмистите райони от Тексас до Северна Каролина.

Използвайки система от нискочестотни микрофони, разположени в такава схема, че да не се влияят от други, локални метеорологични явления, учените установили, че тътен с честота 1 херц предвещава голямо торнадо, а с честота 10 херца малко.

В Оклахома, екипът на доктор Елбинг успял да засече тътен и да предскаже формирането на торнадо 8 минути преди да се появи. Поне 4 минути преди фунията да докосне земята, сигналът бил съвсем чист и било ясно къде ще удари торнадото. Системата от радари, която обичайно се ползва за регистриране на явлението и предупреждение за населението, все още не била реагирала на формиращото се торнадо.

"Явлението, което ние засякохме, беше малко. Предупредителната система изобщо не го регистрира. В такъв случай предупреждение от 4 минути е от огромно значение.", казва Елбинг.

Екипът в Оклахома засякъл торнадото от 20 километра разстояние. Според ръководителят му, след прецизиране на метода, ще могат да се засичат такива смъртоносни бури от много голяма дистанция.

"Ако познаваме акустичният им профил, реалистично бихме могли да ги засичаме от 160 километра.", казва Брайън Елбинг.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама