Управителят на Здравната каса: Проблемите "се замитат" под масата

09:34, 26 ное 19 25 2287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

„В продължение на години проблеми, които трябваше да се решават по време на управлението на определен кабинет и екип в министерството, бяха замитани под масата и бяха прехвърляни на следващ екип. Идва момент, в който това напрежение нараства, а то се изразява главно в това, че тези, които предоставят услугите, не са доволни от това, за което заплащат. Потребителят също има проблеми с качеството, което получава”. Това заяви управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев, цитирани от Нова телевизия.

Първо четене: Бюджетът на Касата мина, БСП и ДПС против

„Част от дейностите са в т.нар. пазарен модел, който при нас е в най-дясната си част, защото се гледа единствено прихода по определена дейност. Действително се показа, че някой участници в този модел нямат място в него", посочи той и обясни, че в този модел категорично не са успели да се впишат общинските болници, дейностите, свързани с майчино и детско здравеопазване. 

„Ако се прегледа бюджетът е видно, че половината от увеличението отива за болнична помощ и по т.нар. първична извънболнична медицинска помощ – там отиват около 19 млн. лева. Около 130 млн. лева ще отида за достъп до нови лекарства и до повишаване на ниво на реинбурсиране на такива, които са в момента”, обясни Дечев.

С близо 395 млн. лева ще се увеличи бюджетът на НЗОК догодина

Експертният потенциал на хората, които контролират дейността на Касата, не е достатъчен, за да могат да влязат в детайли и да преценят дали на пациент трябва да се сложат един, два или три стента. За това хората от Касата проверяват дали документацията отговаря на определени условия и записът се предоставят на експерти, които имат потенциал да преценят. На практика така се постъпи при случая в Пазарджик. Нашето мнение е, че има голяма доза истина в това, което беше изнесено”, заяви директорът на НЗОК по повод разследването на Нова телевизия което показа, че директорът на болницата в Пазарджик и шефовете на двете ТЕЛК комисии имат пожизнени решения за нетрудоспособност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама