Акцент на деня: С Левски на ревера

17:30, 26 ное 19 25 4901 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

12 дни след преизбирането на Иван Гешев от ВСС за главен прокурор президентът Румен Радев подписа указа за назначаването му.

На 14 ноември Иван Гешев бе преизбран от ВСС за главен прокурор. След първото му избиране от кадровиците на 24 октомври президентът Румен Радев върна процедурата с мотивите, че очаква истинско състезание между кандидатите, а не само формално изпълнение. Изборът на главен прокурор според държавния глава е акт с висока обществена значимост и начинът на неговото провеждане трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения. С тези съображения Румен Радев отказа да назначи Гешев. По закон обаче при повторното му преизбиране от ВСС президентът вече е задължен да положи подписа си. Според държавния глава повторното гласуване на ВСС не е могло да разсее съмненията в обществото за начина на провеждане на процедурата, но той няма да наруши Конституцията.

Очакванията към новия главен прокурор

Президентът ще очаква от новия главен прокурор справедливост, независимата и ефективна прокуратура, отнасяща се еднакво към всички, нарушили закона - без оглед на социално положение, политическа принадлежност и участие във властта. Според президента, Гешев би спечелил доверието на гражданите, ако активно се бори с корупция по високите етажи на властта, със скритите офшорни сметки, фирмите и имотите зад граница на политици и магистрати, „Апартаментгейт“, БАБХ, безобразното качество на ремонти, с грабежа на КТБ.

Митът за всевластния главен прокурор

Със златна значка с облика на Васил Левски Гешев се закани, че ще развенчае мита за всевластния главен прокурор. Според него прокуратурата трябва да е доста по-активна и ще направи всичко възможно да оправдае очакванията на гражданите за повече справедливост. Той отказа да назове какви ще бъдат неговите приоритети, защото по думите му процедурата все още не е приключила.  Иначе според Гешев отчетността в прокуратурата е на добро ниво. Той отрече да е работил селективно, по което и да е дело, като добави, че всички, които нарушават закона, трябва да имат притеснения.

Единствената кандидатура на Иван Гешев предизвика вълна от обществено недоволство. Изборът му бе придружен с масови протести, незаконно блокиране на пл. „Орлов мост“ и сигнали за бомби в сградата на ВСС. В отговор на недоволството обаче "заваляха" множество положителни становища от ГДБОП, ДАНС, МВР и др.

Подписаният от президента указ трябва да се обнародва в Държавен вестник, а Иван Гешев може и по-рано да встъпи в длъжност. Това би станало, ако настоящият главен прокурор Сотир Цацаров бъде избран и назначен за председател на КПКОНПИ, преди 10 януари. Тогава изтича 7-годишният му мандат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама